Bani pentru susținerea proiectelor culturale pe anul 2016

bani pentru proiecte culturale* Finanțarea a fost lansată de Administrația Fondului Cultural Național* Suma disponibilă este de 4,6 milioane lei și acoperă nouă arii de finanțare * Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este de 75.000 lei

Instituțiile de cultură din județul Neamț pot participa la sesiunea de finanțare lansată miercuri de Administrația Fondului Cultural Național, destinată susținerii de proiecte culturale, cei interesați putând să se înscrie până pe data de 31 martie.

După o prima sesiune de finanțare, în valoare de 5,1 milioane lei destinată proiectelor culturale, pe data de 2 martie a demarat o nouă sesiune cu un buget de 4,6 milioane lei care acoperă nouă arii de finanțare: Educație prin cultură – 660.000 lei; Rezidențe de creație – 200.000 lei; Arhitectură și Design – 200.000 lei; Arte vizuale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalații, ceramică, animație, colaj, film experimental și de animație, artă textilă, tehnici mixte, noi media, proiecte curatoriale) – 1.150.000 lei; Artele spectacolului – 1.125.000 lei; Teatru – 450.000 lei; Muzică – 450.000 lei; Dans – 225.000 lei; Patrimoniu Cultural Material – 335.000 lei; Patrimoniu Cultural Imaterial – 335.000 lei.

Pentru Contestația II a fost alocată suma de 595.000 lei. Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este diferită în funcție de aria tematică: Educație prin cultură: 60.000 lei; Rezidențe de creație – 50.000 lei; Arhitectură și Design – 50.000 lei; Arte vizuale – 75.000 lei; Artele spectacolului (teatru, muzică, dans) – 75.000 lei; Patrimoniu Cultural Material – 60.000 lei; Patrimoniu Cultural Imaterial – 60.000 lei.

Termenul limită pentru înscrierea proiectelor este data de 31 martie, ora 17.00. Înscrierile se fac online, la adresa www.afcn.ro, respectând „Ghidul solicitantului“. Pentru aceasta, deponenții care sunt la prima solicitare de finanțare nerambursabilă în anul 2016 vor crea un cont de utilizator. Finanțarea se adresează atât asociațiilor, fundațiilor, instituțiilor publice de cultură, persoanelor fizice autorizate, precum și societăților comerciale care derulează activități culturale.

AFCN va acorda o atenție deosebită proiectelor culturale de anvergură, transversale și integratoare și va urmări în 2016 ca priorități: susținerea debutului artistic (măsura în care proiectul oferă oportunități de exprimare pentru artiștii aflați la debut); sprijinirea producției artistice și a mobilității culturale pe teritoriul României (măsura în care proiectul cultural va fi realizat/prezentat și în alte contexte geografice și culturale de pe teritoriul României); dezvoltarea de abordări interdisciplinare; identificarea/dezvoltarea de public nou.

AFCN este o instituție publică autonomă, creată în anul 2005, care finanțează acțiuni, proiecte și programe culturale. Instituția este un finanțator public care organizează consultări cu operatorii culturali și cu reprezentanții Ministerului Culturii din România, pentru stabilirea unei strategii de finanțare a culturii. AFCN adoptă strategii care îi permit selecția în vederea finanțării programelor, proiectelor și acțiunilor culturale cu impact național și internațional.

Ca instituție publică subordonată Ministerului Culturii, AFCN oferă în fiecare an finanțări nerambursabile instituțiilor publice, organizațiilor neguvernamentale și persoanelor juridice de drept privat care desfășoară activități culturale.

Irina NASTASIU