Bani pentru procesarea şi marketingul produselor agricole

CORA - HIPERMARKET*Proiecte de până la 2,5 milioane euro

Fermierii  nemțeni interesați de modernizarea unităților de procesare și comercializare  au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile alocate prin submăsura ”Sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole”. Investițiile în industria de procesare vor viza și reducerea amprentei asupra mediului prin încurajarea de noi metode de păstrare a producției agroalimentare.

Este o finanțare europeană nouă, cu un impact major asupra asupra valorificării superioare a produselor agricole, de la producere, procesare până la comercializare.

*Beneficiari și tipuri de investiții

Paleta beneficiarilor eligibili, cei care pot primi fonduri nerambursabile prin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole, este diversă. Vorbim de PFA,  întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate pe acțiuni, societate în comandită pe acțiuni, SRL, cooperative agricole, societăți cooperative agricole, grupuri de producători.

Pe această măsură, banii europeni se dau pentru:construcţia, extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare, dar și pentru

construcții destinate protecției mediului, infrastructura internă și utilități. Achiziționarea, inclusiv în leasing, de utilaje noi, instalații, echipamente și mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime și/sau comercializării produselor agro-alimentare în cadrul lanțurilor alimentare integrate.

Sunt decontate cheltuielile generate de îmbunătățirea controlului intern al calității și conformarea cu noile standarde impuse de legislaţia europeană pentru procesarea și comercializarea produselor agro-alimentare, cheltuielile aferente marketingului produselor obținute, etichetare, ambalare.

*Cum se dau banii europeni

Selecția privind finanțarea investițiilor din procesarea și marketingul produselor agricole au la bază criterii clar stabilite:

Principiul creării lanțurilor alimentare integrate, respectiv integrarea sistemelor de colectare, procesare și comercializare, dar și principiul produsului cu înaltă valoare adăugată, cum este cazul produselor ecologice, tradiționale certificate, produse care participă la scheme de calitate recunoscute la nivel european.

Totodată, în calcul se ia principiul asocierii în cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producatori, principiul potențialului agricol. De toate aceste condiționări, principii cum le-au numit, depinde intrarea unui proiect la finanțare europeană.

*2,5 milioane euro, valoarea maximă alocată

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi grupuri de producători ori cooperative și de 40% pentru alte întreprinderi. Dar nu poate depăşi 1.000.000 euro/proiect pentru IMM în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat; 1.500.000 euro/proiect pentru alte întreprinderi pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanţ alimentar integrat; 2.500.000 euro/proiect pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative si grupuri de producători) în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.

Tina CONDREA