„Băncile de resurse“ așteaptă clienții

Banca de rezerve proiect3* Prin „Băncile de resurse“ se urmărește strângerea rechizite, articole de îmbrăcăminte, produse alimentare care să fie folosite de cei 150 de copii beneficiari ai proiectului „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate“, după depășirea perioadei de finanțare

Responsabilii de implementarea proiectului „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate“ au realizat cu succes o nouă etapă a proiectului, aceea a deschiderii „Băncii de resurse“ – posibilitate de strângere de produse pentru copiii beneficiari din proiect. Activitățile au fost dirijate de către coordonatorii locali de la Târgu Neamț, Pipirig și Răucești, fiecare colaborând cu membrii Consiliilor Comunitare Consultative din cele trei localități, pentru a promova campania „Bucură un copil, trimite-l la școală“.

Prin deschiderea „Băncilor de resurse“ se urmărește strângerea de produse – rechizite, articole de îmbrăcăminte, produse alimentare – care să fie folosite de către cei 150 de copii beneficiari ai proiectului „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate“, după perioada de finanțare a proiectului care se derulează în cele trei localități nemțene. Deschiderea „băncilor“ a reprezentat momente de emoție, în școlile din Pipirig, la sediul Primăriei orașului Târgu Neamț și la Școala Răucești, adunându-se atât beneficiari, cât și unii dintre cei care au preferat să dea din prea plinul lor, dorind să sprijine copii care provin din familii modeste.

La Pipirig, evenimentul a fost excepțional, pentru că multele creații realizate manual de către cei 15 beneficiari, au fost „licitate“ de către colegii din școala lor, care au oferit la schimb rechizite și alimente. Nu a lipsit preotul parohiei din sat, care au dat o conotație specială întâlnirii, pentru că după ce a fost colindat, i-a poftit pe copii în jurul bradului din biserică, pentru a le oferi daruri. Nici implicarea cadrelor didactice nu poate fi trecută cu vederea.

La Târgu Neamț, „banca“ s-a deschis la Sala de ședințe a Primăriei, acolo unde au fost prezentate extrem de multe obiecte realizate de către copii în timpul programului tip „școala de după școală“ și de petrecere a timpului liber. Aici, donatorii s-au arătat în număr și mai mare, aceștia fiind atât personalități locale, elevi din oraș, cât și agenți economici. La Răucești, expoziția cu desene și obiecte decorative s-a bucurat de aprecierea cadrelor didactice, urmând ca membrii Consiliului Comunitar Consultativ să fie sensibilizați pe tot parcursul derulării campaniei.

„Deschiderea «Băncii de resurse» a fost o idee a noastră, a echipei de implementare a proiectului, și am gândit-o în perspectivă, pentru că din  primăvara anului 2016, proiectul nu va mai avea finanțare și trebuie să își asigure sustenabilitatea prin forțe proprii. E un mod de a ne sprijini unii pe alții și cei cu o situație materială mai bună, să ofere cât de puțin, după posibilități și să îi ajute pe acești copii să rămână la școală. Noi am anunțat deschiderea campaniei, dar produse se primesc mereu, colegii mei coordonatori locali fiind disponibili oricând să le primească și să le depoziteze pentru a fi distribuite celor care vor avea în curând nevoie de ele“, a declarat Elena Belciu, manager de proiect.

Proiectul „Centrul zonal de mobilizare a resurselor locale pentru servicii integrate destinate copilului în dificultate“ are ca beneficiari 150 de copii și 180 de părinți, pentru primii asigurându-se, zilnic, activități tip „școala după școală“ și o masă caldă, iar adulților, consiliere și îndrumare.

Proiectul este finanțat cu sprijinul financiar al Programului RO 10 – CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.