”Bădița” pleacă de la 2000 de euro

Lucrare Victor Brauner într-o superlicitație de artă
2000 de euro va fi prima strigare pentru tabloul ”Bădița” semnat de nemțeanul Victor Brauner. Superlicitația de artă prin care sunt scoase la vânzare nu mai puțin de 120 de lucrări de artă are loc astăzi în Sala de Marmură a Casei Capșa din Capitală, de la ora 19. Începând cu ora 11, lucrările pot fi văzute în expoziția organizată în același spațiu.

Lucrarea lui Brauner se află într-o companie selectă, alături de tablouri ale lui Ștefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Dărăscu, Nicolae Tonitza, Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady sau de 3 manuscrise ale lui George Bacovia.
Capetele de afiș ale evenimentului sunt : ”Fata cu pălărie”, cu un preţ de pornire de 30.000 euro (Ştefan Luchian), ”Cimitirul Tătăresc” – preţ de pornire 22.000 de euro) şi ”Chioggia” – preţ de pornire de 18.000 de euro (Nicolae Dărăscu), ”Casa cu prispă” – preţ de pornire de 16.000 de euro (Gheorghe Petraşcu), ), ”Natură statică cu scoică şi fluturi” – preţ de pornire 15.000 de euro (de Theodor Pallady).
Tabloul lui Brauner scos la vânzare de Casa de Licitații ARA Art are dimensiunile de 32,5 / 34,5, este un laviu (lucrare grafică de șevalet, monocromă) cu ceară pe hârtie. E o compoziție liniară care surprinde o figură umană care are pe cap un clop.
Victor Brauner este cotat în acest moment drept unul dintre cei mai bine vânduți pictori români, mai ales în străinătate. De altfel, în topul realizat de revista Capital împreună cu prestigioasa Casă Artmark, imediat după liderul Constantin Brâncuși (1.531.400 euro – ”Studiu pentru domnișoara Pogany”) se situează artistul născut în Neamț, al cărui tablou „Cazul straniu al domnului K“ a fost vândut cu 700.000, la o licitație din 2003 de la Paris. O altă lucrare a lui Brauner („Septième sens” – Al șaptelea simț) a fost vândută chiar în luna februarie a acestui an cu 265.000 lire sterline (308.000 euro).

D. VINCA