Avem parlamentari cu acte în regulă

* Cei 14 aleşi nemţeni şi-au primit certificatele

* Senatorul Leonard Cadăr şi-a uitat ”docomentul” în sală!

* ” Nu trebuia să iasă el, de aia l-a uitat!”, au spus colegii săi cârcotaşi

Sâmbătă, 15 decembrie, în cadru festiv, în Sala „Ion Creangă” a Palatului Administrativ, reprezentanţii Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Neamţ, în prezenţa conducerii judeţului şi a prefectului Ilie Haralambie Mitea, a înmânat certificatele doveditoare celor 14 parlamentari nemţeni. Preşedintele BEJ Neamţ i-a felicitat şi le-a amintit să nu uite de promisiunile făcute electoratului din judeţ,  după care le-a înmânat certificatele, în aplauzele asistenţei. Primii la ”rând” au fost cei patru senatori, iar apoi – cei 10 deputaţi.

În cursul acestei săptămâni, cel mai probabil joi, 20 decembrie, pentru că miercuri se încheie mandatul actualului legislativ, toţi cei 588 de parlamentari ai României vor depune jurământul în, în prima şedinţă festivă a noului Parlament.

* Senatorul USL Eugen Ţapu vrea în Comisia Economică

Eugen Ţapu: „A fost o victorie aşteptată, după prima săptămână de campanie când am avut deja rezultatele primului sondaj de opinie, ştiam cum stau lucrurile, dar e o victorie care obligă foarte mult, responsabilizează foarte mult. Sper ca, împreună cu ceilalţi colegi ai mei, să reuşim să formăm pentru judeţul Neamţ şi pentru fiecare colegiu, o echipă cu care să reuşim să ne ţinem promisiunile date în faţa electoratului, promisiuni de altfel realizabile. Toate proiectele care creează locuri de muncă trebuie susţinute serios şi trebuie aduse în zonă la noi, pentru ca, implicit, să crească nivelul de trai al fiecărui cetăţean! Este de altfel obligatoriu pentru noua guvernare să dea drumul la investiţii publice, ceea ce spuneam şi eu în campania electorală, pentru că nu era o strategie izvorâtă numai din experienţa mea în domeniul eocnomic, ci şi din discuţiile avute cu mulţi oameni de afaceri nu numai la nivel local, ci şi la nivel naţional. Şi aici trebuie proiecte cu atragerea de fonduri europene, investiţii care să atragă la rândul lor alţi investitori cu greutate şi susţinerea exporturilor, sunt două lucruri obligatorii. De altfel, doleanţa mea este să ajung în Comisia Economică a Senatului.

Vreau să profit de această ocazie să le mulţumesc încă o dată celor din judeţul Neamţ care mi-au acordat votul lor, dar şi celor care au făcut un efort şi au ieşit pe 9 decembrie la vot, indiferent de opţiunea lor politică. Şi pentru că alegerile vin şi pleacă, dar sărbătorile de iarnă se apropie, le urez tuturor cetăţenilor din judeţul Neamţ sărbători de iarnă în linişte, pace, alături de cei dragi! La mulţi ani tuturor!” .

Decanul de vârstă al parlamentarilor nemţeni, Ioan Munteanu, ne-a declarat imediat după primirea certificatului: „Sper ca experienţa acumulată în Legislativ în mandatele precedente să mă ajute să scot şi din acest mandat unul care să-mi dea satisfacţii şi, în acelaşi timp când vorbesc de satisfacţiile mele să însemne şi satisfacţiile celor din Colegiul 5 Neamţ care m-au trimis în Parlament”.

* Cele două femei parlamentar de Neamţ

Elena Udrea, cea mai cunoscută femeie din politica românească s-a orientat către un mandat de deputat în Neamţ: „ Este o victorie dorită foarte mult. Am muncit în această campanie, dar a fost frumos. M-am întâlnit cu mii de romaşcani, mă bucur că am reuşit să-i conving să-mi acorde încrederea lor! Mi-am dorit să câştig un mandat de deputat de Roman şi acum pot afirma cu satisfacţie că sunt deputat de Roman şi de Moldova!”.  Întrebată dacă va milita pentru drepturile femeilor în Legislativul României, Elena Udrea ne-a spus:„Am avut ocazia să mă întâlnesc în această campanie cu multe femei, mai ales din domeniul confecţiilor şi am înţeles problemele particulare cu care se confruntă şi mai ales că tot suntem doar două femei parlamentar de Neamţ, voi dori ca între proiectele mele să se regăsească şi unele dedicate femeilor în mod special!” .

Mihaela Stoica, deputatul Colegiului 2 din partea ARD, aflată la cel de-al doilea mandat rămâne fidelă propriilor proiecte şi în Camera Deputaţilor: „Primul lucru pe care mi l-am propus ca parlamentar de Neamţ este să finalizez proiectul de construcţie a creşelor, astfel încât tot mai mulţi dintre copii să fie găzduiţi în bune condiţii, iar părinţii să meargă liniştiţi la serviciu. Este un proiect care ajută în primul rând mamele, şi este un proiect construit cu gândul la aceşti copii care reprezintă viitorul nostru. Mulţumiri sincere celor care m-au votat, să fie convinşi că nu-i voi dezamăgi!”

* Parlamentarii USL vor lucra în echipă

Deputatul USL pe Colegiul 2 Vlad Marcoci a vorbit despre responsabilitatea pe o implică obţinerea majorităţii: „Gândurile noastre contează mai puţin. Este deosebit de important că oamenii au votat într-o majoritate covârşitoare pentru noi, pentru USL, şi asta înseamnă că gradul de aşteptare este enorm de mare. Sper ca, în perioada următoare, să facem totul să nu-i dezamăgim, să facem ceea ce alegătorii consideră că trebuie făcut pentru ca Parlamentul să redevină o instituţie respectată de către cetăţeni!”.

Ionel Arsene, deputat Colegiu 5, USL: „Avem cea mai mare obligaţie către electorat, pentru că USL-ul va fi majoritar şi votul cu care alegătorii nemţeni ne-au investit, ne obligă şi ne face să fim responsabili, să mergem în Parlamentul României, să ne facem treaba şi să-i reprezentăm cu onoare şi cinste. Toţi parlamentarii USL vom acţiona unitar, în echipă, vom acorda aceeaşi atenţie tuturor problemelor nemţenilor, vom vedea care sunt priorităţile în judeţul Neamţ, ne vom face o strategie comună, începând de la infrastructură, de la problemele arzătoare ale comunităţilor locale şi vom încerca ca, pe parcursul mandatului, să rezolvăm toate problemele identificate”.

Liviu Bumbu, USL, senator Colegiul 3, va milita pentru problemele agricultorilor: „Este o sarcină pe care o iau foarte serios, aşa cum am tratat de altfel orice loc de muncă şi până acum. Sper să performăm în continuare, sunt aşteptări foarte mari, sunt îngrijorat serios din punctul de vedere al problemelor cărora va trebui să le fac faţă. Sper totuşi să iasă totul bine, chiar dacă la început sunt discuţii, poate în fond sunt fireşti. Am foarte multe proiecte pentru agricultori, ei reprezintă prioritatea mea, cu certitudine trebuie clarificate cele referitoare la proprietate şi în special Legea 312/ 2005 despre înstrăinarea terenurilor persoanelor nerezidente în România şi toate celelalte legi care fac referire la proprietate trebuie reformulate”.

* Priorităţi: Legea electorală, Constituţia şi legile proprietăţii

Marian Enache, deputatul USL pe Colegiul 8, vrea să schimbe legile proprietăţii: „Sunt optimist, mulţumesc încă o dată alegătorilor mei din Colegiul 8 care m-au susţinut la obţinerea mandatului. Sigur că mă voi gândi mai întâi la problemele identificate prin intermediul lor, în principal la problemele legate de proprietate, eliberarea titlurilor, crearea mai multor locuri de muncă, investiţii în zonă, în infrastructură, dar în acelaşi timp avem nevoie şi de legislaţie naţională, să îmbunătăţim cadrul juridic privind ameliorarea  condiţiei sociale a cetăţenilor. Un alt obiectiv major este modificarea Constituţiei, un proiect în care consider că voi fi implicat activ şi voi avea o contribuţie consistentă”.

Dorinel Ursărescu: „Primele noastre obiective sunt modificarea Legii electorale şi a Constituţiei, apoi trebuie îmbunătăţite Legea sănătăţii şi cea a educaţiei. Foarte multe lucruri trebuie să devină funcţionale în aşa fel încât, de la o legislatură la alta, să nu mai vină PSD-ul să zică stai că legea asta nu e bună că vine de la liberali sau invers. Este un consens acum, este o majoritate care are şi posibilitatea, dar şi datoria să aşeze România pe temelii solide!”.

Festivitatea de înmânare a certificatelor doveditoare de parlamentari a avut parte şi de un mic incident. Senatorul Colegiului 2 Leonard Cadăr, nerăbdător să scape de întrebările presei, a plecat din sală fără certificat, iar documentul a ajuns la preşedintele ARD, Gheorghe Ştefan. După un timp, când toată lumea se retrăgea deja din sală, Cadăr şi-a amintit că nu poate depune jurământul în Parlament fără ”docoment” şi s-a întors după el. Reacţia unora dintre colegii de partid nu s-a lăsat aşteptată: „Pentru că nu trebuia să iasă el, de aia l-a uitat!”.