Avarie la CSEI Târgu Neamț, copiii evacuați în sala de sport a orașului

isu 2 *Radio-amatoriștii au transmis date despre dezastru către Comitetul local pentru situații de urgență

Din fericire, nu a fost decât un exercițiu de alarmare publică prin care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a vrut să dea un anume ritm felului în care reacționează factorii de decizie implicați în gestionarea unei situații de urgență (cutremur, în cazul de față).

Exercițiul a început joi, 31 martie, de la ora 9, cu întrunirea membrilor Comitetului Local pentru Situații de Urgență, ocazie cu care membrii au prezentat personalul și dotările cu care pot interveni instituțiile și operatorii economici din CLSU, în cazul producerii unui asemenea eveniment, a informat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al ISU Neamț.

La ora 10:50 a început acțiunea în teren, când toate sistemele de alarmare (sirenele) de pe teritoriul orașului Târgu Neamț au emis semnalul „Alarmă la dezastre“. Comportamentul elevilor și cadrelor didactice din instituțiile școlare a fost monitorizat de către cadre ale Inspecției de Prevenire.

Conform scenariului, una dintre clădirile Centrului Școlar de Educație Incluzivă și o conductă de gaze din incinta instituției au suferit avarii importante. Forțele implicate în desfășurarea acțiunii au executat fiecare activitățile conform atribuțiilor și scenariului. Militarii ISU au evacuat o mare parte din copiii din incinte și au anunțat faptul că s-a blocat o cale de acces și că a apărut o problemă la instalația de alimentare cu gaz. SVSU Târgu Neamț a sprijinit tavanul uneia dintre ieșirile unei clădiri, astfel încât să se poată face evacuarea din construcție. Un echipaj al Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț a asigurat măsurile de prevenire a unei situații de urgență, în zona în care s-a produs fisura la instalația de gaze, până când echipa E-ON a remediat avaria.

Între timp, echipajul SMURD al Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță au asigurat asistența medicală de urgență persoanelor rănite.

Echipajele de jandarmi, polițiști și polițiști locali au asigurat măsurile de ordine publică pe timpul exercițiului.

Radio-amatorii din zonă au participat la transmiterea datelor din teren la centrul operativ cu activitate temporară constituit la nivelul CLSU.

Conducerea centrului a propus președintelui CLSU transportul micuților și cazarea acestora la sala de sport din oraș. Acțiunea a continuat cu transportul copiilor și al materialelor necesare pentru cazarea în amplasamentul menționat – saltele, pături, alimente.

Exercițiul s-a încheiat la ora 12, prin semnalul „Încetarea alarmei“.

Cristina IORDACHE