Avalanşă de pacienţi la centrele de permanenţă

* Statul „a uitat” să le mai dea bani pentru medicamente

Peste 5000 de nemţeni au fost oblojiţi, în martie, la cabinetele medicale deschise pe timpul nopţii şi în week-enduri, numărul beneficiarilor de consultaţii şi tratamente fiind în creştere de la o lună la alta. Cu toate că statisticile întocmite de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi transmise Ministerului Sănătăţii arată clar că toate cele 8 centre de permanenţă din judeţ îşi dovedesc utilitatea, activitatea lor ar putea fi sistată în orice moment din cauza lipsei de finanţare. De la începutul anului şi până în prezent, DSP Neamţ nu a primit nici un leu pentru achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare necesare funcţionării cabinetelor medicale cu regim de permanenţă şi nici nu sunt semnale dinspre „centru” că ar veni vremuri mai bune…

Dr. Mihaela Covrig, unul dintre medicii care lucrează la centrul din Precista, spune că este nevoită, la fel ca toţi colegii săi, să vină cu medicamente de la propriul cabinet, pentru că altfel nu i-ar putea obloji pe bieţii bolnavi care vin pentru o injecţie ori pentru schimbarea unui pansament. În luna martie, doctorii au acordat, în regim de urgenţă, nu mai puţin de 3249 de tratamente şi 2107 consultaţii, mai multe cu peste 1000 decât în luna precedentă, când s-au adresat cabinetelor non-stop 2500 de nemţeni pentru tratamente şi alţi 1611 de bolnavi pentru consultaţii în regim de urgenţă.

Medicii au fost solicitaţi mai ales de nemţeni cu vârste de peste 15 ani, ceea ce denotă faptul că părinţii cu copii mici preferă să sune la ambulanţă sau să meargă direct la spital dacă au o urgenţă medicală.