Avalanşă de îmbolnăviri cu epilepsie: ziua şi cazul!

Surmenajul şi stresul fac “casă bună” cu boala
Ziua în care se poartă violet în solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie – Purple Day – este una din cele mai emoționante manifestări mondiale de sprijin și susținere pentru cei aflați în suferință. Purple Day, sărbătorită pe 26 martie, a devenit o manifestare internațională marcată în peste 100 de țări, inclusiv în România. Cu acest prilej, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ atrage atenţia asupra faptului că, la nivelul judeţului, sunt descoperite tot mai multe cazuri de epilepsie. La finele anului trecut erau în evidenţele medicilor de familie 3.509 bolnavi, din care 325 cazuri noi, depistate prin investigaţii pe tot parcursul anului 2017.
Epilepsia este definită ca o tulburare a activității electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariția unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive. “Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoșătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstițioasă de cei din jur și chiar și astăzi sunt ținta atitudinilor negative, discriminatorii. La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecțiune, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcție de cauze, dar în șase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută. În cazul afecțiunii cu cauze cunoscute, tratarea cauzei înlătură și crizele epileptice, iar în cazul bolii cu cauze necunoscute crizele pot fi ținute sub control cu tratament medicamentos anticonvulsiv”, a transmis Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În România, CNAS finanţează medicamentele și serviciile medicale necesare persoanelor cu epilepsie. Totodată, CNAS subliniază că un stil de viață sănătos, cu un program regulat, cu evitarea alcoolului, surmenajului și emoțiilor intense pot duce la diminuarea frecvenței apariției crizelor epileptice.
Geanina NICORESCU