Au fost Zilele Eminescu, la Botoşani: Un poet din Republica Moldova a luat premiul pentru debut

Luni şi marţi, s-au ţinut la Botoşani Zilele Eminescu, ediţia a 44-a şi cea de-a 22-a ediţie a acordării de către un juriul naţional a Premiului naţional de poezie “Mihai Eminescu”, manifestări iniţiate de poetul Gellu Dorian, cu sprijinul autorităţilor administrative locale (Consiliul judeţean şi Primăria municipiului Botoşani) şi centrale (Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor). Instituţia acestui premiu, care funcţionează şi pentru tinerii poeţi debutanţi de 14 ediţii, este cea mai importantă din România în plan literar la această oră.

În prima zi a manifestării au avut loc câteva momente care se desfăşoară, de regulă, în fiecare an: prima şedinţă de consiliu local care hotărăşte acordarea titlului de “Cetăţean de onoare al municipiului Botoşani” poetului premiat (la care au luat parte toţi scriitorii din ţară invitaţi), depunerea  de coroane la statuia poetului, Te-Deum la Biserica Uspenia, lansări de carte la Memorialul din Ipoteşti. La Ipoteşti a fost deschisă o expoziţie de artă plastică a pictorului Corneliu Dumitriu. Gala decernării premiului a avut loc marţi seara la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoşani, de ziua Culturii Naţionale. În acest an, juriul decernării premiului “Opera Prima” (format din Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu, Vasile Spridon, Daniel Cristea Enache şi Andrei Terian) a avut de ales între cărţile poeţilor debutanţi Teodora Coman, Anataol Grosu, Radu Niţescu, Ana Puşcaşu şi Alex Văsieş, premiul fiind acordat lui Anatol Grosu, un tânăr poet (foarte talentat) din Republica Moldova. Pentru Premiul “Opera Omnia” au concurat (de fapt au fost propuşi spre jurizare) poeţii Gheorghe Grigurcu, Ovidiu Genaru, Ion Mureşan, Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Nicolae Prelipceanu şi Constantin Abăluţă, premiul fiind acordat poetului Nicolae Prelipceanu. Juriul acestui premiu a fost compus, la această ediţie, din criticii literari Nicolae Manolescu (preşedintele Uniunii Scriitorilor), Mircea Martin, Ion Pop, Mircea A. Diaconu, Cornel Ungureanu, Al. Cistelecan şi Ioan Holban. Spectacolul de decernare a premiului, la care a participat şi ministrul Varujan Vosganian, scriitor, vicepreşedintele al Uniunii Scriitorilor, desfăşurat în sala Teatrului din Botoşani, plină până la refuz de spectatori, s-a încheiat cu un recital susţinut de Grigore Leşe.

La Zilele Eminescu au participat circa 50 de scriitori invitaţi din toată ţara, din judeţul nostru fiind prezenţi scriitorii care fac parte din antologia Grupului de la Durău, “Turnurile Ocolaşului Mare”, care s-a lansat la Centrul memorial de la Ipoteşti, o carte-vedetă a acestei ediţii.