Atitudini belicoase pe banii contribuabililor

gunoie 2 (2) Municipilul Piatra Neamţ a ajuns să fie sufocat de deşeuri de toate felurile aruncate în gropi de gunoaie neautorizate. De o seamă de zile încoace inclusiv „shelterele” şi împrejurimile acestora au devenit gropi de gunoi, pline de deşeuri menajere şi tot soiul de resturi, de la canapele uzate şi până la resturi provenite din construcţii. Poliţia Locală promite amenzi, Primăria promite penalităţi şi rezilierea contractelor, iar Brantner-ul nu ia nicio atitudine.

În ultima perioadă de timp zeci de sesizări au ajuns pe masa viceprimarului Aurelia Simionică, sesizări legate de modul în care Brantnner îşi respectă programul şi modul de lucru. Numărul acestor sesizări nu se opreşte însă la cele aduse la cunoştinţa autorităţilor. Mai mulţi cetăţeni, locuitori ai cartierului Dărmăneşti s-au plâns de nerespectarea programului de ridicare a deşeurilor menajere. Mai mult, deşi în municipiul Piatra Neamţ există două centre de colectare a deşeurilor voluminoase şi a resturilor provenite de la construcţii, oamenii spun că li se cer bani pentru a duce la acele centre lucrurile de care nu mai au nevoie, deşi, conform legilor, n-ar trebui să-i coste nimic. Urmarea este aruncarea respectivelor deşeuri voluminoase la tomberonul din faţa blocului sau chiar între blocuri, în acest fel formându-se gropile de gunoi neautorizate.

 

Poliţia Locală vrea să amendeze Brantner-ul pentru că nu îşi face treaba

 

Tot potrivit legilor, Poliţia Locală este cea care urmăreşte respectarea normativelor  în materie de protecţie a mediului. La Piatra Neamţ însă nimeni nu are frică de nimic, aruncă deşeuri peste tot pe unde se nimereşte, iar cei de la Brantnner, după spusele directorului Eugen Pancu, nu colaborează aşa cum ar trebui. Mai mult, lucrătorii de pe maşinile de gunoi nu colectează toate deşeurile, nu spală niciodată tomberoanele şi nu strâng în totalitate deşeurile din jurul locurilor unde stau respectivele tomberoane. Doar în ultimele zile s-au aplicat 7 amenzi pentru depozitarea neautorizată a deşeurilor.

„În ultima vreme s-a mediatizat intens obligativitatea ca toţi cetăţenii oraşului Piatra Neamţ să încheie contracte de prestări servicii de salubrizare cu SC Brantner, atât prin somaţiile date de lucrătorii Poliţiei Locale, cât şi la iniţiativa Primăriei Piatra Neamţ. Şi deşi a fost iniţiată şi acea campanie de curăţenie, Piatra Curată, sunt foarte multe persoane care nu înţeleg că legea trebuie respectată şi că trebuie păstrată curăţenia în oraş. Numai în ultimele şapte zile au fost aplicate 7 sancţiuni contravenţionale pentru aruncarea gunoialor pe domeniul public, în valoare de 5.300 de lei, mai exact pentru nerespectarea normelor de salubrizare şi curăţenie a oraşului, norme prevăzute de HCL 7 din 2010. Am şi două exemple, a unor cetăţeni care au fost depistaţi în momentul în care depozitau deşeuri provenite din construcţii în curtea Şcolii numărul 7 din cartierul Văleni şi în albia pârâului Cuiejdi. Noi am discutat cu cei de la Brantner, am vorbit cu dumnealor să încheie contracte, mai ales în Văleni, i-am rugat să vină personal, le-am pus la dispoziţie un spaţiu chiar la postul de poliţie, nu s-a întâmplat nimic. Lumea nu merge până la Vânători unde au ei sediul pentru că este foarte departe. Sunt persoane în vârstă care ajung greu. În colaborare cu Primăria am încercat să rezolvăm această problemă. Lumea să poată mai uşor încheia contracte şi atunci se evită aruncarea deşeurilor în locurile neautorizate. Foarte greu colaborăm. În plus, noi dăm amenzi la tot omul care aruncă pe lângă tomberon o pungă de gunoi, iar acest serviciu de salubrizare nu îşi face treaba întotdeauna aşa cum ar trebui. Ne gândim serios să le aplicăm şi lor amenzi pentru că nu sunt curăţate acele sheltere, tomberoanele nu sunt spălate, iar în jurul acestora zac o mulţime de deşeuri. De exemplu deşeurile voluminoase nu sunt ridicate. Ne-am interesat la centrele de colectare şi, este adevărat că mai ales resturile din construcţii, se pot aduce doar de trei ori pe săptămână, câte trei saci în fiecare zi. Acest lucru ae trebui să fie gratuit dar oamenii s-au plâns că li se cer bani. Atunci aşa se face că respectivele resturi sunt aruncate peste tot”, a explicat Eugen Pancu, şef al Poliţiei Locale Piatra Neamţ.

 

Primăria spune că va rezilia contractul cu Brantner dacă nu îşi face treaba

 

Plângeri despre cum se strâng gunoaiele din Piatra Neamţ au ajuns şi la urechile conducerii Primăriei. Viceprimarul Aurelia Simionică recunoaşte că numărul sesizărilor este foarte mare, iar dacă cei de la Brantner nu îşi respectă termenii contractuali riscă să piardă contractul cu municipalitatea.

„Am avut deja discuţii cu reprezentanţii Brantner, ştim că populaţia este nemulţumită şi avem numeroase reclamaţii de la asociaţiile de proprietari. Noi le cerem în continuare să-şi respecte obligaţiile contractuale pe care le au. În caz contrar mergem pe aplicarea de penalităţi şi se poate ajunge până la rezilierea contractului”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

 

Ce spune Brantner

 

Un punct de vedere foarte clar nu am reuşit să aflăm de la conducerea societăţii care se ocupă de salubritate pe partea de colectare deşeuri. Un domn director, pe numele domniei sale Tompea, vizibil deranjat de faptul că i s-au cerut informaţii, a promis că le dă, dar doar pe cazuri concrete deşi, i s-a explicat că mai mulţi cetăţeni s-au plâns verbal de modul în care se ridică deşeurile în cartierul Dărmăneşti. Mai mult, domnia sa şi-a declarat neîncrederea faţă de atitudinea mass-media, cu toate că nu i s-au cerut decât date cu privire la programul desfăşurat de lucrătorii Brantner. Date pe care cetăţenii plătitori de taxe din municipiul Piatra Neamţ au dreptul să le ştie, în virtutea contractului pe care această societate îl are încheiat cu Primăria Piatra Neamţ, contract susţinut financiar, în consecinţă, de toţi locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ.

„Programul Brantner este conform contracului încheiat cu autoritatea locală. De luni până sâmbătă de la ora 6.00 la 14.00, pentru anumite tipuri de materiale. Eu vorbesc doar pe sesizări concrete. Şi oricum nu la telefon. Şi oricum, în general, de ori câte am apelat la presă şi am vrut să spun ceva şi-au oferit serviciile doar contra cost. Aşa că nu am niciun fel de încredere”, a spus domnul director Tompea, vizibil iritat de faptul că a fost întrebat de programul de lucru al lucrătorilor Brantner.

 

Domnule director Tompea al Brantner – Servicii Ecologice SA, punct de lucru Piatra Neamţ

 

Pentru informarea dvs. materialele de presă contra cost sunt considerate în general materiale publicitare şi exprimă, sau mai bine zis conturează, un tablou al unei entităţi, bazat pe lucrurile bune şi frumoase pe care le poate pune în practică respectiva entitate. Informaţiile cerute de la societatea pe care o reprezentaţi, în calitate de director „de 35 de ani”, aşa cum aţi mărturisit în convorbirea telefonică de marţi, din jurul orei 13.00, sunt informaţii cu caracter public care privesc viaţa de zi cu zi a unei întregi comunităţi. La modul cel mai onest, vă putem învăţa cum să NU furnizaţi date de interes general, publice, sau să întârzâiaţi răspunsurile cerute de oricare reprezentant mass media: există legea 544, a informaţiilor publice! Răspunsurile