Ați văzut Krampus, Spaima Crăciunului?

KrampusHo-ho-ho… horror! Noua producție americană Legendary Pictures, regizată de Michael Dougherty, din 4 decembrie 2015 în cinematografele din România, reprezintă tendința actuală a filmelor de Crăciun, după o îndelungată tradiție a clasicelor „Home Alone“, „Santa Claus is comin’ to town“ sau „A Christmas Carol“, care vorbeau despre compasiune, iubire și despre adevăratul spirit al sărbătorilor de iarnă într-o notă mai mult sau mai puțin comică.

Crăciun versus Krampus…

„Krampus, Spaima Crăciunului“ este puțină comedie, puțin fantastic și multă groază, un film pentru persoane cu imaginație, cu simțul umorului și chiar al… omorului, cu momente calme și amuzante în atmosfera de sărbătoare a unei familii numeroase și, în același timp, cu mult suspans. Personajul principal nu mai este Moș Crăciun, ci antagonistul acestuia, monstrul Krampus, plus ajutoarele lui, jucării criminale și prăjituri fioroase care prind viață chiar în intimitatea căminului.

Intriga pornește de la băiețelul Max (Emjay Anthony), care, dezamăgit de membrii familiei sale, rupe scrisoarea adresată lui Moș Crăciun și o aruncă pe geam. Din acel moment, forța și furia lui Krampus încep să se dezlănțuie, mai întâi prin furtuni și viscole puternice, blocarea străzilor și întreruperea curentului, apoi prin agresarea, sechestrarea și, în final, uciderea, pe rând, a tuturor membrilor familiei lui Max.

Deznodământul este neașteptat, nu neapărat original, dar sigur interesant. Atât pe parcurs, cât și la sfârșit există unele elemente care amintesc de celebrul Polar Express. Însăși ideea băiețelului care respinge spiritul Crăciunului, lucru care îl înfurie pe Krampus, este apropiată de cea a băiețelului din Polar Express, care nu crede în Moș Crăciun și în miracole.

…Și alte comedii de Crăciun

Per total, „Krampus“ merită văzut, atât pentru suspansul la care este supus (tele)spectatorul, cât mai ales pentru nota educativ-moralizatoare, relevată și înțeleasă în deplinătatea sa abia la final.

Pentru cei care doresc, totuși, să rămână fideli filmelor tradiționale de Crăciun sau comediilor tipice, fără groază, există variantele, tot americane, „Haos de Crăciun“ („Love the Coopers“/„Christmas with the Coopers“) și „Înainte de Crăciun“ („The Night Before“), în cinematografie din noiembrie, respectiv decembrie 2015.

Oricare ar fi alegerea voastră, vizionare plăcută!