Atenție la pesta porcină!

pesta porcina* „Pătrunderea acestei boli și în România este o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menținut la distanță cât mai mul timp“, avertizează reprezentanții autorității veterinare

Fermierii, vânătorii și gestionarii fondurilor de vânătoare au fost informați în mod expres, de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu privire la faptul că există riscul infectării efectivelor de porci cu un virus mortal, numit pestă porcină africană. Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om, dar este foarte importantă prin aceea că majoritatea suinelor domestice și sălbatice infectate mor în urma contactării virusului. Trebuie anunțate imediat medicului veterinar moartea sau semne de boală la suinele din exploatații ca: lipsa poftei de mâncare, febră, învinețirea picioarelor, urechilor, a abdomenului. Pentru această boală nu există vaccin, din cauza rezistenței deosebite a virusului în mediu, singura metodă de protejare a sănătății animalelor este respectarea condițiilor de biosecuritate.

„De la apropierea virusului PPA de granițele naționale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa și Nicolayv, în 28 octombrie 2015, autoritățile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă și încearcă să capaciteze, pentru conlucrarea în domeniul activităților preventive, toți factorii de decizie de la nivel guvernamental, pentru a ține virusul la distanță de granițele naționale. Din experiența statelor membre deja infectate, a rezultat faptul că, fără colaborare și conlucrare eficiente, aplicarea măsurilor de control al bolii nu este posibilă, iar propagarea acesteia în teritoriile libere de boală este grăbită, scăpând repede de sub control. Aceeași colaborare este necesară și cu fermierii, patronatele cărnii de porc, asociațiile profesionale veterinare, pentru a putea depista virusul încă de la pătrunderea lui pe teritoriul național. La sfârșitul anului trecut, ANSVSA a solicitat Comisiei Europene o misiune de evaluare a corectitudinii măsurilor întreprinse, misiune care s-a desfășurat în perioada 18-22 ianuarie 2016. Concluziile experților comunitari semnalează ca puncte slabe ale strategiei neîndeplinirea țintelor de supraveghere în laborator a bolii și managementul vânatului și vânătorilor. Pentru a remedia aceste aspecte, este necesar ca ANSVSA să fie sprijinită și să conlucreze cu toate instituțiile statului care au responsabilități în controlul bolilor. Concluziile misiunii experților Comisiei Europene au fost transmise DSVSA județene printr-o notă de serviciu, în care au fost indicate măsurile corective și profilactice, care trebuie implementate la nivel teritorial“, au transmis reprezentanții veterinarilor, printr-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanților DSVSA Neamț, în exploatațiile mici, condițiile care trebuie respectate sunt cele privind  evitarea contactului direct sau indirect între animalele potențial bolnave și cele sănătoase: nu se va intra în adăposturile porcilor cu încălțămintea sau îmbrăcămintea de stradă, nu se vor da în hrana porcilor resturi alimentare sau lături de la carnea de porc și nu se va admite venirea în contact cu animale străine (ca în cazul montei), nu se vor introduce animale nou achiziționate peste animalele deja existente în exploatație, nu se va da drumul animalelor în liberate, la păscut.

Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe DSVSA județene despre orice situație în care au depistat mistreți morți ori cu comportament specific modificat și să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.

Reprezentanții autorității veterinare avertizează că, prin importanța și implicațiile economice deosebite pe care le implică, pesta porcină africană este un pericol real și actual și constituie o permanentă preocupare, atât pentru ANSVSA, cât și pentru celelalte instituții abilitate ale statului. Ei avertizează că pătrunderea acestei boli și în România este o chestiune iminentă, dar virusul trebuie menținut la distanță cât mai mul timp.

Geanina NICORESCU