Atenţie, cancerul de piele prinde „teren”

cancer de pielePeste 1500 de cazuri în Neamț

În plin sezon estival dermatologii insistă asupra creşterii alarmante a numărului de cazuri de cancer de piele. Potrivit acestora, există diferite forme de cancer de piele pentru care soarele şi razele solare reprezintă cauze clare. În judeţul Neamţ, incidenţa cancerului de piele a depăşit-o pe cea a cancerului de col uterin. Potrivit statisticii întocmite la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, în primul trimestru al acestui an au fost depistate 13 cazuri noi de melanom la nivelul pielii, numărul bolnavilor cu carcinoame bazocelulare, melanoame sau carcinoame spinocelulare aflaţi în evidenţele medicilor atingând pragul de 1501, cu peste 300 de cazuri mai multe decât cele de neoplasm la nivelul colului uterin.

Luat din timp, se vindecă

Potrivit dermatologilor, cancerul de piele poate fi vindecabil în 98% din cazuri dacă bolnavul cu simptome se prezintă la medic în timp util.” În cazul tuturor formelor avem de-a face cu o legatură între apariţia tumorilor şi expunerea la razele ultraviolete naturale sau la solar. Orice expunere extinsă la soare distruge materialul genetic al celulelor pielii. Deşi regenerarea constituie un proces continuu, aceasta nu poate face iîntotdeauna faţă distrugerilor. Uneori modificarile, respectiv mutaţiile, devin permanente, se înmulţesc şi conduc la apariţia cancerului”, a afirmat un dermatolog din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Potrivit medicilor, keratozele actinice, care sunt leziuni cutanate precanceroase, apar frecvent de la vârsta de 40 de ani, în special la persoanele cu pielea deschisă.

În cazurile cancerului alb al pielii, expunerile repetate la soare sunt cele determinante – de aceea sunt afectate zone precum nasul, fruntea sau urechile celor care petrec o bună parte din timp în aer liber.

Stadiile incipiente pot fi tratate cu diferite creme

În cazul cancerului negru al pielii, rolul jucat de razele ultraviolete nu este însă clarificat în detaliu. Există speculaţii în acest sens, potrivit cărora radiaţiile intense, pe termen scurt şi în special expunerile la soare în anii copilăriei pot conduce la apariţia aluniţelor care ulterior se transformă în melanoame. La acestea se adaugă şi alţi factori de risc: piele de culoare deschisă, predispoziţia genetică, aluniţe.

Acestea pot fi îndepartate chirurgical (excizie), pot fi criocauterizate (prin crioterapie), tratate cu creme şi geluri recomandate de medicsau cu laser (terapie fotodinamică). Netratate, tumorile se pot extinde în organele învecinate şi le pot afecta. De aceea, în cazul cancerului alb al pielii, sunt suficiente operaţiile timpurii, pentru îndepărtarea segmentului de piele afectat, pacienţii diagnosticaţi fiind astfel trataţi. Stadiile incipiente de suprafaţă pot fi uneori tratate şi doar cu creme sau terapie fotodinamică. Cancerul negru al pielii (melanomul) este mai periculos, deoarece acesta se poate răspandi rapid în întregul corp prin vasele limfatice sau de sânge. În desfăşurarea tratamentului, tumoarea este îndepărtată, însă ca urmare a metastazelor, de cele mai multe ori tratamentul include şi alte forme: imunoterapia, chimioterapia, radioterapia.

Geanina NICORESCU