Astăzi, resfinţirea Catedralei Munţilor

Tina, Catedrala Munţilor Pipirig*Ctitorie a patriarhului Nicodim, fiul al satului Pipirig

Astăzi, credincioşii din comuna Pipirig , dar şi din împrejurimi, vor participa la un eveniment religios deosebit prilejuit de slujba de binecuvântare  şi de resfinţire a lucrărilor de la  Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. Sfinţirea lăcaşului de închinăciune şi Sfânta Liturghie vor fi săvârşite de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

Resfinţirea lăcaşului de cult se face după ce aici au fost realizate mai multe lucrări de exterior şi interior, aşa cum ne-a precizat părintele Vasile Sandu, profesor la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Manastirea Neamt, autorul cărţii „Oameni de peste vremi. Slujitori in Catedrala Muntilor“.  S-a spalat pictura, s-a reparat acoperisul si s-au realizat si alte lucrari care vor fi binecuvintate azi  de catre Înalt Preasfinţitul Teofan.

În urmă cu 91 de ani, un vrednic fiu al satului, Fericitul Nicodim, al doilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române,  a năzuit să poată înălţa, în satul copilăriei sale, Pipirig, un măreţ locaş de închinare, care, peste veacuri, să poarte aprinsă flacăra credinţei şi pe care a numit-o „Catedrala Munţilor“. Lucrările de construcţie a catedralei au mers încet, fiind o operă vastă care cerea, pe lângă mijloace materiale, şi un efort deosebit din partea comunităţii. Zidurile bisericii au fost construite numai din piatră cioplită în formă de cruce şi bucerdată, pregătită pentru construcţie de meşteri italieni. Patriarhul Nicodim Munteanu a supravegheat şi a sprijinit permanent construcţia acesteia, dar greul ducerii la îndeplinire a fost dus de nepotul său, părintele Vasile Munteanu, alături de enoriaşii săi. După anul 1945, lucrările de construcţie au fost reluate în forţă. Numai că au trebuit să treacă 27 de ani pentru ca măreaţa operă să fie realizată. Dorinţa patriarhului Nicodim Munteanul s-a îndeplinit, însă a plecat la Domnul  cu doi ani înainte  de a-şi vedea împlinit visul de-o viaţă. Preotul Vasile Munteanu împreună cu familia şi vrednicii săi enoriaşi au reuşit să termine construcţia în anul 1950.

Pipirigenii nu-şi uită binefăcătorii. Astfel, în fiecare an, pe data de 27 februarie, toată suflarea se adună în „inima satului, cu lumânări, colaci şi colivă, spre a se ruga lui Dumnezeu pentru sufletul „Vlădicăi Nicodim“ şi pentru ceilalţi ctitori şi binefăcători răposaţi.

Tina CONDREA