Astăzi, Recital cameral „Duo Melos“, la Biblioteca Județeană

 

Melomanii nemțeni sunt invitați astăzi, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, unde va avea loc recitalul cameral „Duo Melos“, susținut de Titus Flueraș (vioară) și Constantin Andrei (chitară). Evenimentul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca – Extensia Piatra Neamț, repertoriul cuprinzând lucrări de H.I.Fr. von Biber, E. Granados, N. Paganini, F. Margola, M.D. Pujol.

Titus Flueraș este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj și a Facultății de Muzică din Piatra Neamț. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima“ și continuatorul școlii de vioară a maestrului Ștefan Ruha, asistentul căruia a fost la începutul activității sale didactice. Activitatea concertistică se oglindește în recitalurile susținute cu „Duo Melos“ (vioară-chitară) sau cu orchestra „Notes and Ties“, al cărui concert-maestru este, cât și în colaborările cu diferite orchestre internaționale.

Astfel, artistul a concertat ca solist cu orchestrele filarmonicilor din Cluj, Satu Mare, Arad, Oradea, susținând recitaluri și concerte atât în țară, cât și în străinătate (Franța, Italia, Olanda, Ungaria, China și Africa de Sud). În urmă cu câțiva ani, Titus Flueraș a înființat ansamblul „Liutaria“, format din studenți ai Academiei de Muzică din Cluj, cu care a susținut numeroase concerte.

În anul 2009, Titus Flueraș a devenit primul român câștigător al selecției mondiale pentru orchestra simfonică YouTube, din cei peste 3.000 de candidați, fiind desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube și concertând cu aceasta la New-York în celebra sală „Carnegie Hall“.

Chitaristul Constantin Andrei este conferențiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca și a Extensiei Piatra Neamț a aceleiași instituții de prestigiu. A participat la cursurile de măiestrie ale chitariștilor: John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez și Claire Stancu-Delerue.

A cântat ca solist sub bagheta dirijorilor Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galați, Petre Sbârcea și Robert Houlihan. Are o discografie bogată și a câștigat numeroase premii la festivaluri și concursuri. Începând cu anul 1990, este prezent în juriul unor prestigioase festivaluri și concursuri de chitară din țară și de asemenea este invitat să susțină recitaluri și cursuri de măiestrie în Franța și Germania. Din anul 2000, alături de frații săi, Aurelian și Adrian, formează „Trio-ul de Chitare Andrei“, susținând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituții din țară. Numele său este legat și de înființarea Festivalului Național de Chitară Clasică din Cluj-Napoca și a Festivalului Internațional de Chitară Transilvania, al cărui director artistic este.

Irina NASTASIU