Astăzi, Recital cameral „Duo Melos”, la Biblioteca Judeţeană

Melomanii nemţeni sunt invitaţi astăzi, la ora 17.00, la Sala Cupolă a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, unde va avea loc recitalul cameral „Duo Melos”, susţinut de Titus Flueraş (vioară) şi Constantin Andrei (chitară). Evenimentul, care face parte din Stagiunea artistică 2018-2019, este organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, în parteneriat cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – Extensia Piatra-Neamţ. Repertoriul cuprinde lucrări de J.M. Leclair, N. Paganini, F.C. Tavolaro, A. Andrei, A. Piazzolla. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un duet de prestigiu

„Duo Melos” reprezintă una din cele mai importante şi apreciate formaţii camerale din România, impunându-se în arealul muzicii culte prin eleganţă, rafinament, căldură şi maturitate artistică. S-a înfiinţat în 2004 la Cluj-Napoca, acolo unde Titus Flueraş şi Constantin Andrei erau profesori la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Cei doi membri ai formaţiei camerale îmbină activitatea didactică, desfăşurată în cadrul claselor de vioară şi chitară, cu activitatea artistică. Ei au devenit solişti importanţi ai celor două instrumente, fiind acum recunoscuţi atât în ţară cât şi peste hotare, dovadă fiind numeroasele turnee din România şi străinătate unde evoluţia lor ca solişti a fost unanim apreciată. Au concertat în ţară şi în străinătate: Ungaria, Austria, Italia, Spania, Belgia, Franţa, Germania, Olanda, China, S.U.A., Japonia. Repertoriul pe care-l abordează este bogat şi variat, cuprinzând, printre altele, piese compuse de Biber, Vivaldi, Händel, Giuliani, Carulli, Sor, Diabelli, Granados, Albeniz, Paganini, Margola, Nin, Di Marino, Piazzolla, A. Andrei, Porumbescu. Mesajul artistic al formaţiei „Duo Melos” a fost, încă de la început, unul de o mare sensibilitate şi diversitate a muzicii pe care o interpretează, pornind din baroc, până în contemporaneitate. Cele două instrumente sunt într-un dialog continuu, dialog care alternează între momente de solo şi de acompaniament pe care „Duo Melos” le realizează cu sensibilitate, maturitate şi rafinament în concertele sale.

Titus Flueraş

Titus Flueraş este lector universitar dr. la catedra de vioară a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj şi a Facultăţii de Muzică din Piatra Neamţ. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gh. Dima” şi continuatorul şcolii de vioară a maestrului Ştefan Ruha, asistentul căruia a fost la începutul activităţii sale didactice. Activitatea concertistică se oglindeşte în recitalurile susţinute cu „Duo Melos” (vioară-chitară) sau cu orchestra „Notes and Ties”, al cărui concert- maestru este, cât şi în colaborările cu diferite orchestre internaţionale. Astfel, artistul a concertat ca solist cu orchestrele filarmonicilor din Cluj, Satu Mare, Arad, Oradea, susţinând recitaluri şi concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. În urmă cu câţiva ani, Titus Flueraş a înfiinţat ansamblul „Liutaria”, format din studenţi ai Academiei de Muzică din Cluj, cu care a susţinut numeroase concerte. În anul 2009, Titus Flueraş a devenit primul român câştigător al selecţiei mondiale pentru orchestra simfonică YouTube, din cei peste 3.000 de candidaţi, fiind desemnat concert-maestrul orchestrei simfonice YouTube şi concertând cu aceasta la New-York, în celebra sală „Carnegie Hall”.

Constantin Andrei

Chitaristul Constantin Andrei este conferenţiar universitar doctor la catedra de chitară a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca şi a Extensiei Piatra-Neamţ a aceleiași instituții de prestigiu. A participat la cursurile de măiestrie ale chitariştilor: John Duarte, Costas Cotsiolis, Michel Sadanowsky, Pablo Marquez şi Claire Stancu-Delerue. A cântat ca solist sub bagheta dirijorilor Horia Andreescu, Ilarion Ionescu- Galaţi, Petre Sbârcea şi Robert Houlihan. Are o discografie bogată şi a câştigat numeroase premii la festivaluri şi concursuri. Începând cu anul 1990, este prezent în juriul unor prestigioase festivaluri şi concursuri de chitară din ţară şi de asemenea este invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie în Franţa şi Germania. Din anul 2000, alături de fraţii săi, Aurelian şi Adrian, formează „Trio-ul de Chitare Andrei”, susţinând numeroase recitaluri pe scenele celor mai importante instituţii din ţară. Numele său este legat şi de înfiinţarea Festivalului Naţional de Chitară Clasică din Cluj- Napoca şi a Festivalului Internaţional de Chitară TRANSILVANIA, al cărui director artistic este.

Irina NASTASIU