Astăzi, la „Vacanțele Muzicale“, Seara cursurilor de măiestrie

 

*Protagoniști vor fi studenții cursurilor de măiestrie conduse de Galina Buinovschi (vioară) și Dorin Gliga (oboi)

Astăzi, în cadrul „Vacanțelor Muzicale“, se va desfășura „Seara cursurilor de măiestrie“, eveniment ce va cuprinde un recital muzical studențesc. Protagoniști vor fi studenții cursurilor de măiestrie conduse de Galina Buinovschi (vioară) și Dorin Gliga (oboi), corepetitoare fiind pianistele Verona Maier și Raluca Ouatu.

Galina Buinovschi, un nume de referință în învățământul muzical

Galina Buinovschi (născută la 29 iunie 1950, Chișinău, R. Moldova) a absolvit în 1969 Școala Medie Specială de Muzică „Eugen Coca“ Chișinău, specialitatea „vioară“ (prof. M. Berihman), după care a urmat studiile la Conservatorul de Stat „P.I. Ceaikovski“, Moscova (profesor Dmitri Țîganov). După absolvire, în 1974, revine în patrie și își începe activitatea de profesor de vioară la Școala Medie Specială de Muzică „E. Coca“, în paralel activând la Orchestra de cameră a Radioteleviziunii din Moldova și la orchestra „Miorița“. Este șefă a catedrei de instrumente cu corzi, iar după reformarea Școlii „E. Coca“, din 1990, ocupă funcția de director al Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu“, fiind totodată și profesor de vioară. Rezultatele sale sunt deosebite, mulți dintre elevii pe care-i îndrumă fiind laureați ai concursurilor naționale și internaționale (Ilian Gârnetz, Ala Benderschi, Radu Banariuc, Alexandra Conunova, Lilia și Dumitru Pocitari etc.)

A făcut parte din juriul mai multor concursuri desfășurate în România, Bulgaria, Belarus, Rusia, Ucraina sau Republica Moldova, susținând cursuri de măiestrie în Belarus, Bulgaria și Chișinău.

Din anul 2000, deține titlul onorific de „Maestru în Artă“, fiind membru al Prezidiului Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. Este director al Concursului Internațional al Tinerilor interpreți „E. Coca“ – Chișinău, competiție care a ajuns la cea de-a XVI-a ediție.

Dorin Gliga, un maestru al artei interpretative românești

Născut la 7 iunie 1959, la Răstolița – Mureș, Dorin Gliga este absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti“ și al Conservatorului „Ciprian Porumbescu“ București, promoția 1982, unde i-a avut ca profesori pe Pavel Tornea, Radu Chișu și Francisc Laszlo. A urmat cursuri de perfecționare în Italia cu Renato Zamfini – oboi, Antonio Banchelli – muzică preclasică, Arturo Sachetti – muzică de cameră și în Germania cu Pierre Yves Artaud – muzică contemporană. A fost colaborator al Filarmonicii „George Enescu“ din București, între anii 1979-1982. A debutat sub bagheta marelui dirijor Sergiu Celibidache, fiind apoi solist-oboist la Filarmonica „Mihail Jora“ din Bacău. Între anii 1982-1991, este fondator al trio-ului „Syrinx“, membru al Atelierului de muzică contemporană „Archaeus“ și al trio-ului „Etos“, alături de Iancu Văduva și Marcel Costea. Între anii 1992-2004, a fost profesor la catedra de muzică de cameră a Universității Naționale de Muzică din București și la clasa de oboi a Facultății de Muzică din Brașov (1994-2003). Este invitat să susțină cursuri de măiestrie în țară și străinătate și face parte din diferite jurii naționale și internaționale. Ca solist, concertează cu prestigioase orchestre și susține numeroase recitaluri camerale în România, Austria, Albania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Rusia, Slovacia, Bulgaria, Iugoslavia, Elveția, Spania, Germania, Finlanda, Danemarca, Japonia și S.U.A. Este laureat al concursurilor internaționale de la Ancona, Stressa, Capri (Italia), Llangollen (Marea Britanie), Martigny (Elveția), Tokyo (Japonia), fiind distins cu diferite premii (premiul revistei „Actualitatea Muzicală“, premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România etc.)

Are înregistrări, discuri și CD-uri la Electrecord, Radio și TVR București, Radio Bratislava, Edi-Pan, Roma, BBC, Londra, Emec, Madrid, Radio Köln, Canal 9, Valencia.

În prezent, este oboist în Orchestra Națională Radio.

Irina NASTASIU