Astăzi, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziției „Mater-Materia“, semnată Atena Elena Simionescu

 

Muzeul de Artă din Piatra Neamț găzduiește astăzi, de la ora 17.00, vernisajul expoziției „Mater-Materia“, care poartă semnătura Atenei Elena Simionescu. Timp de o lună, iubitorii de artă vor putea urmări în două săli ale muzeului experiența creatoare a artistei, care transmite privitorilor conceptele și trăirile sale.

Atena Elena Simionescu este originară din Piatra Neamț și a absolvit in 1985 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj-Napoca, specializarea Grafică. În prezent este profesor universitar și rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași.

Aflată pentru prima oară pe simezele muzeului din orașul natal cu o expoziție personală, artista prezintă, în cele peste 60 de lucrări de gravură și obiecte de artă, o investigație în domeniul tradiției îmbinată cu experimentul contemporan, zone pe care le explorează prin cunoaștere profundă și interpretare creativă.

Atena Elena Simionescu lucrează în domeniul gravurii din 1981, abordând toate tehnicile tradiționale sau mixte și toate formele de tipar (înalt, adânc, plan) pe plăci de lemn, linoleum, cupru, alamă, carton sau plastic.

Temele abordate în expoziție fac o sinteză asupra culturii plastice stăpânite de autoare care folosește mijloace tehnice inventive și dimensiuni variabile, de la monumental la tridimensional. De asemenea, artista apropie gravura de pictură, un experiment grafic reușit, prin folosirea culorilor de apă sau de ulei și a plăcilor multiple.

Tematica diferită pune în evidență omul, ca motiv principal al universului artistic (portretul, mâna, toracele, corpul), alături de alte cicluri realizate în ultimii trei ani de creație: „Călătoria“, „Metamorfoză“, „Memoria Retezatului“.

Atena Elena Simionescu, portret de artist

Între anii 1981-1985, urmează cursurile Institutului de Arte plastice, decorative și design „Ion Andreescu“, Cluj-Napoca, specializarea Grafică. În 1993, beneficiază de o bursă de documentare și cercetare în arte vizuale, pe o perioadă de 3 luni, la Universitatea Complutense, Facultatea de Arte din Madrid, Spania. De asemenea, artista deține un doctorat în domeniul Științe umaniste-Filosofie, specializarea Estetica artelor vizuale și unul în Arte vizuale. În prezent, ocupă funcția de rector al Universității de Arte „George Enescu“ Iași.

În palmaresul Atenei Elena Simionescu se regăsesc numeroase distincții și premii pentru pictură, între care amintim: Ordinul Leonardo da Vinci, pentru creație artistică, EUROInvent, Iași (2013), Premiul II la Salonul internațional de gravură mică Cărbunari, Baia-Mare (2012), Premiul Societății Colecționarilor de Artă din România, Bienala Internațională de gravură contemporană „Iosif Iser“, Ploiești (2011), Marele premiu „Lascăr Vorel“ al Bienalei de arte-plastice „Lascăr Vorel“, organizată de Muzeul de Artă din Piatra Neamț (2011), Premiul JAWK II, Trienala internațională de xilogravură KIWA, Kyoto, Japonia (2007).

Expoziții personale: 10 decembrie 2012 – 20 ianuarie 2013 – Trasee grafice, Expoziție retrospectivă, Galeria de Marmură, Iași; 2012 – Amprente, Expoziție personală de gravură experimentală, Galeriile Dana, Iași; decembrie 2007 – ianuarie 2008 – Des souvenir dans un Journal, Expoziție personală de gravură, Galeriile Inter Pallas, Montreal, Canada; 2006 – Expoziție personală de gravură la Galeria universitaria Braulio Salazar, Valencia, Venezuela; 1993 – Expoziție personală de grafică, Galeria de Asociacion Venezolana de Artistas Plasticos de Carabobo, Valencia, Venezuela.

Expoziții de grup: 2013 – RIGNAC (Aveyron) Triennale Européenne de l’Estampe Contemporaine, Franța; 2013 – Galeria 3, expoziție de grup (artist invitat), Klaghenfurt, Austria; 2012 – International Triennial of Original Prints Grenchen, Switzerland / Graphic Art of the Balkan contries, Grenchen, Elveția; 2011 – Bienala internațională de gravură „I. Iser“, Ploiești, România; 2011 – Trienala internațională de xilogravură KIWA, Kyoto, Japonia.

Irina NASTASIU