Astăzi, la Muzeul de Artă din Roman, Vernisajul expoziţiei semnată George Leteanu

Muzeul de Artă din Roman marchează astăzi, de la ora 17.00, Ziua Internaţională a Muzeelor, prin organizarea vernisajului expoziţiei personale aparţinând artistului vasluian George Leteanu. Evenimentul va fi urmat de un dialog interactiv cu vizitatorii, pe parcursul întregii seri.

George Leteanu, artist plastic, membru UAP, s-a născut la 30 august 1954, la Hălăreşti. Autodidact, pictează în maniera clasicilor europeni, cu aplecare specială spre Van Gogh, dar îmbrăţişează şi experienţele formative directe. În 1986 a participat, pe lângă profesorii Boldura şi Pogonat, la restaurarea Mănăstirii Voroneţ. A deschis expoziţii personale şi a participat la expoziţii colective în toată ţara. În anul 1998 a fondat la Vaslui gruparea artistică „Mold Art”, organizând expoziţii itinerante în Republica Moldova. A fost invitat să expună în străinătate, în ţări precum Franţa, Belgia şi Luxemburg. Între anii 1998 – 2001, a întreprins mai multe circuite de documentare artistică în Transilvania şi Dobrogea, urmate de expoziţii itinerante de succes. A participat la expoziţii colective şi a deschis expoziţii personale în străinătate (Houfalize – Belgia – 1993, Chişinău – 2002, Hamoir – Belgia – 1992, Bourscheid – Luxemburg – 1992-1993, Forbach – Franţa) şi în ţară (Braşov – 1997, Bârlad, Vaslui, Iaşi, Roman). Dintre expoziţiile itinerante, amintim pe cele de la Sighişoara, Făgăraş, Oradea, Cluj sau Constanţa.

După mai multe participări în ultimii ani la expoziţii colective organizate de Muzeul de Artă din Roman, George Leteanu va deschide, în unitatea muzeală romaşcană, prima personală, urmând ca după vernisajul propriu-zis pictorul să rămână pe toata durata programului din Noaptea Muzeelor, pentru a intra în dialog direct cu toţi cei ce vor trece pragul muzeului.

Ziua Internaţională a Muzeelor este marcată în fiecare an, pe data de 18 mai, începând cu 1977. Evenimentul îşi propune promovarea, în rândul publicului, a informaţiilor privind rolul muzeelor în dezvoltarea societăţii. Activităţile din acest an se desfăşoară sub genericul „Muzeele, ca centre culturale – viitorul tradiţiilor”, scopul manifestărilor fiind acela de a sublinia faptul că rolul muzeelor în societate este în schimbare.

Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț

Tot la Roman, dar de data aceasta la Muzeul de Istorie din localitate, poate fi vizitată expoziţia temporară „Faianță și porțelan din patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț”, expoziţie ce a fost inaugurată pe data de 6 mai. Tematica expoziției este inedită pentru muzeele nemțene, fiind pentru prima oară când este abordată.

Proiectul expozițional include piese de la câteva instituții componente Complexului Muzeal Județean Neamț: Muzeul de Istorie Roman (48), Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț (19), Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț (14) și Casa Memorială „Calistrat Hogaș” (11). Colecția cuprinde un total de 92 de obiecte, dintre care 74 din faianță și 18 din porțelan. Acestea au pătruns în patrimoniul muzeal prin intermediul a două căi: săpături arheologice și donații.

Dintre obiecte, cele mai multe sunt recipientele serviciilor de masă: farfurii (46), platouri (5), castroane (3), cănițe (4), căni (2), cești (2) și câte un exemplar de capac, bol, tăviță, vas alimentar. Se adaugă câteva piese cu utilități variate: flacoane farmaceutice (21), un recipient cosmetic, un vas-suport pentru bărbierit, o călimară și două instrumente de fumat (pipă și narghilea). Farfuriile sunt cele mai numeroase și de o diversitate aparte, fiind produse în Anglia (20), Franța (11), Germania (7), Cehia (2), Austria (1), Cehoslovacia (4) și Slovacia (1). Toate platourile au fost lucrate în Anglia, însă castroanele au proveniențe diferite (Belgia, Franța și Austria). Cănițele sunt fabricate în Franța și Austria, iar pentru căni, cești și recipiente medicale atelierele europene sunt necunoscute. Cronologic, obiectele colecției nemțene se datează, în mare parte, din prima jumătate a secolului al XIX-lea și până la mijlocul veacului al XX-lea.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 30 iunie, după această dată urmând a fi itinerată la celelalte muzee partenere, respectiv Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț.

Irina NASTASIU