Astăzi, la Liceul de Arte „Victor Brauner“: Recitalul de muzică și poezie „Visul unei nopți de vară“

 

Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ invită nemțenii astăzi, de la ora 18.00, la Liceul de Arte „Victor Brauner“, unde va avea loc o seară de muzică și poezie, dedicată uneia dintre cele mai îndrăgite piese ale lui William Shakespeare, „Visul unei nopți de vară“. Piesa, transpusă pe note muzicale de către compozitorul german Felix Mendelssohn-Bartholdy, va fi interpretată la patru mâini de pianistele clujence Raluca Rad și Bernadette Czumbil, iar versurile vor fi recitate de către Liviu Cojocărescu. Intrarea este liberă.

*Bernadette Czumbil este absolventă a Liceului de Artă din Oradea, unde a terminat specializarea pian sub îndrumarea profesoarelor Deák Magdalena și Fekete Erzsébet.

După cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, secția pian, precum și cele de masterat sub coordonarea prof. univ. dr. Adriana Bera, a obținut bursă „Erasmus“ la Hochschule für Musik din Köln.

În anul 2011 își susține lucrarea de doctorat cu titlul „Fantezia în creația pentru instrumente cu claviatură a lui Carl Philipp Emanuel Bach“, obținând calificativul „Summa cum Laude“. Este laureată a concursurilor naționale de pian (Baia Mare, Oradea), a concursului din cadrul „Festivalului Mozart“ Cluj-Napoca și a Concursului Internațional de pian din cadrul „Sommerakademie Prag-Wien-Budapest“, Baden – Austria, unde a obținut premiul „Alban Berg“).

A urmat cursurile de perfecționare ale pianiștilor Dana Borșan, Gabriel Amiraș, Némethy Attila, Cordelia Höfer și Sontraud Speidel, susținând concerte solo, alături de orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Arad, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, precum și recitaluri solo și de muzică de cameră, în țară și în străinătate (Ungaria, Austria, Germania, Luxemburg).

În prezent, este lector universitar doctor la clasa de Compoziție muzicală și Dirijat a Academiei de muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca.

*Raluca Rad a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță“ din Cluj-Napoca, secția pian principal, la clasa prof. Gerda Türk. A continuat studiul pianului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. dr. Adriana Bera, iar în anul 2010 a absolvit cursurile de master.

În urma câștigării prin concurs a unor burse de studiu, în anii 2003 și 2004 a urmat cursurile Academiei Internaționale „J.S. Bach“ din Stuttgart și în 2007 și 2008 cursurile Academiei Internaționale „Mozart“ din Salzburg.

A obținut numeroase premii, atât în țară, cât și în străinătate, dintre care amintim: Premiul I la Concursul Național „W.A. Mozart“, Premiul III la Concursul Internațional „Pro Piano“, Premiul special la Concursul Internațional „Ella Phillip“.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Peter Florian, Georg Sava, Mihaela Ursuleasa, Cordelia Hoefer, Robert Levin, Jean-Francois Antonioli.

A susținut concerte și recitaluri colaborând cu Institutul Român de Cultură din Berlin, Radio România Muzical, Fundația „Remember Enescu“ din București și cu Filarmonicile de Stat din Cluj-Napoca, Timișoara, Oradea, Botoșani, iar în anul 2011 a participat în calitate de corepetitor la cursurile de măiestrie susținute de conf. univ. dr. Valeriu Maior, în cadrul Festivalului Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț“.

În anul 2014 susține public teza de doctorat cu titlul „Vingt Regards sur l’Enfant-Jésus de Olivier Messiaen – o abordare din perspectiva pianistului interpret“, fiindu-i conferit titlul de doctor în muzică.

Și-a început cariera didactică în anul 2009, ca preparator universitar titular la Facultatea de Muzică din Piatra Neamț, în prezent fiind asistent universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

Irina NASTASIU