Astăzi, la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Concert de flaut și pian, susținut de trio-ul „A Piacere“

 

Trio-ul „A Piacere“ din Iași va fi prezent, astăzi, pe scena Liceului de Arte „Victor Brauner“, unde va susține un recital cameral, în cadrul Stagiunii artistice 2016-2017. Evenimentul este organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra Neamț, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț și se va desfășura începând cu ora 18.00.

Soliștii Călin Fărcășel (flaut), Irina Laura Suceveanu (flaut) și Andrei Enoiu (pian) vor delecta publicul meloman cu lucrări de Fr. Doppler, J.J. Quantz, Th. Böhm, K. Doppler, Ch. Dancla și E. Kronke. Intrarea este liberă.

„A piacere“, un trio prestigios

Fondat în urmă cu doi ani de zile, trio-ul instrumental „A Piacere“ a cunoscut o afirmare reală, încununată de succese atât pe plan local (Iași, inclusiv sub egida Filarmonicii „Moldova“), cât și național (Bârlad, Suceava, Brașov, Timișoara, Oradea).

Merită menționată participarea ansamblului în cadrul Festivalului European al Artelor (Suceava, iulie 2014), a Festivalului de Muzică de Cameră „Brassovia“ (Brașov, decembrie 2014) și a Conferinței Internaționale de Pian din Novi Sad, Serbia (iunie 2016).

Soliștii Călin Fărcășel și Andrei Enoiu sunt cadre didactice ale Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași, fiecare având o bogată experiență artistică în zona propriei specializări.

Astfel, Andrei Enoiu s-a născut în Târgu-Jiu și a început studiul pianului cu profesoara Mihaela Sanda Popescu. Din anul 1997, studiază la clasa profesorului Nițu Constantin, în cadrul Liceului de Muzică „George Enescu“ București. Laureat al concursurilor naționale și internaționale (Târgu-Jiu, Deva, Piatra Neamț, Suceava, București, Brașov, Cluj, Sibiu, Tulcea, Senigallia) Andrei Enoiu a obținut și numeroase premii speciale: Marele Premiu – Piatra Neamț, Premiul Covent Garden – Cluj, Premiul Carl Filtsch – Sibiu.

A concertat pe scenele filarmonicilor din țară (București, Iași, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Jiu ) și străinătate (Gabrovo – Bulgaria). În anul 2006 a absolvit secția de pian principal a Universității Naționale de Muzică București (la clasa prof. dr. Sandu Sandrin). Titlul de doctor în muzică îl obține în anul 2010, la Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iași (îndrumător prof. dr. Gheorghe Duțică). Între anii 2011-2012, a fost bursier post-doctorand în cadrul proiectului MIDAS – Musical Institute for Doctoral Studies. Din 2006, în paralel cu activitatea artistică, desfășoară o bogată activitate didactică.

Călin Fărcășel s-a născut la 22 septembrie 1979, în județul Iași. A urmat Liceul de Artă „Octav Băncilă“, participând în această perioadă de formare la numeroase concursuri naționale (București, Constanța, Ploiești, Cluj). Studiile de licență le-a absolvit în cadrul Universității de Arte „George Enescu“ Iași, continuate ulterior cu un masterat în interpretare, definitivat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj. Apogeul acumulărilor teoretice și instrumentale este atins sub forma doctoratului în muzică, avândul ca îndrumător pe prof. univ. dr. Gheorghe Duțică și răsplătit cu înalta distincție „Summa cum laude“. Ca interpret, a abordat întreaga gamă de stiluri muzicale, concretizată în diverse apariții solistice sau camerale, pe cele mai cunoscute scene din țară. În paralel, a colaborat cu Filarmonica de Stat Moldova din Iași, precum și cu Opera Națională Română din Iași.

Actualmente este lector universitar în cadrul Facultății de Interpretare a Universității Naționale de Arte „George Enescu“, specializarea flaut și muzică de cameră.

Experiența celor doi instrumentiști este împletită fericită cu entuziasmul mai tinerei flautiste Irina Laura Suceveanu, studentă a Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași și premiantă a cinci concursuri naționale de interpretare.

Irina NASTASIU