Astăzi, la Hotel „Central Plaza“, Seminar internațional dedicat programului „A doua șansă“

 

Astăzi, la ora 9.00, are loc, la Hotel „Central Plaza“, un seminar destinat cadrelor didactice nemțene care lucrează cu grupuri dezavantajate din cadrul programului „A doua șansă“. Evenimentul este organizat de Școala Nr. 5 Piatra Neamț, reunind 9 instituții partenere din 8 țări europene (Polonia, Olanda, România, Spania, Portugalia, Cipru, Ungaria și Italia), membre ale CAPE (Careers Advice and Pathways to Employment).

Beneficiarii acestui demers vor fi tinerii aflați în situații de risc de părăsire timpurie a școlii, care își vor identifica acele competențe și abilități necesare pentru creșterea șanselor de angajare și incluziune socială.

„Cadrele didactice și formatorii din sectorul VET (vocational education and training), care sunt specialiști în anumite domenii, nu dispun de toate cunoștințele și competențele necesare pentru a încorpora orientare profesională în procesul de învățare, iar în acest punct intervine proiectul de parteneriat strategic european CAPE – Careers Advice and Pathways to Employment, finanțat cu fonduri de la Comisia Europeană, prin programul ERASMUS+. Parteneriatul proiectului CAPE a selectat, pe bază de expertiză în domeniul tinerilor dezavantajați, atât școli VET, cât și furnizori de educație și formare prin programul «A doua șansă», cu scopul de a face să funcționeze parteneriatul Educație-Muncă-Viață (Living-Learning-Working). Școala Gimnazială Nr. 5 Piatra Neamț este, din 2012, membru al rețelei europene E2C, a școlilor ce oferă servicii prin «A doua șansă» – «Second Chance Program» și are o experiență de 8 ani în lucrul cu grupuri dezavantajate“, ne-a spus prof. Mariana Roșanu (foto), directorul Școlii Gimnaziale Nr. 5 Piatra Neamț.

O legătură între lumea educației și piața muncii

Pe baza cercetărilor efectuate, proiectul CAPE a pregătit un program de instruire pentru profesori, formatori și consilieri, oferind modalități practice și instrumente necesare pentru a încorpora elemente de orientarea profesionale și de carieră în procesul de predare și învățare.

„La Școala Nr. 5, în cadrul programului «A doua șansă» funcționează 2 clase de gimnaziu de câte 12 elevi, care oferă tinerilor atât educație de bază, cât și formare profesională. La finalizarea cursurilor, unii tineri se angajează, alții se hotărăsc să urmeze liceul, iar alții au chiar dorința de a merge la facultate. Este o șansă extraordinară de a-i recupera pe cei care, din diferite motive, au abandonat școala“, a adăugat prof. Mariana Roșanu.

Potrivit organizatorilor, evenimentul de astăzi este un seminar de multiplicare pentru dobândirea de abilități și competențe de a încorpora elemente de orientare profesională în conținuturile predate zilnic, ca o legătură între lumea educației și piața muncii. Prima zi va găzdui dezbaterea în cadrul parteneriatului CAPE cu privire la forma finală a produselor intelectuale ce vor fi elaborate, urmând ca în a doua zi să aibă loc multiplicarea rezultatelor obținute de proiect după primul an de funcționare, unui grup țintă format din inspectori școlari, formatori de adulți și profesori ce lucrează cu grupuri dezavantajate și programul „A doua șansă“.

Programul „A doua șansă“ are ca scop sprijinirea copiilor/tinerilor/adulților în demersurile lor de reintegrare în sistemul de învățământ, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat diferite nivele de studii.

Pentru învățământul primar, programul este deschis tuturor celor care nu au finalizat acest nivel de studii și care au depășit cu cel puțin 4 ani vârsta de școlarizare corespunzătoare clasei (și totodată vârsta înscrierii în învățământul de masă), în timp ce, pentru învățământul secundar inferior, programul are drept scop sprijinirea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani care nu au finalizat învățământul gimnazial, acestea având posibilitatea de a-și completa și finaliza educația de bază din cadrul învățământului obligatoriu, precum și pregătirea pentru obținerea unei calificări profesionale într-un anumit domeniu.

Irina NASTASIU