Astăzi, la Cinematograful „Dacia“: Dorel Vișan, Mariana Anghel și Ionuț Fulea susțin spectacolul „Hristos a înviat!“

 

Proiectul „Armonii pascale“, inițiat de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, aduce astăzi, la Piatra Neamț, un grup de artiști valoroși ai țării. În spectacolul intitulat „Hristos a înviat!“, actorul Dorel Vișan, cu ajutorul îndrăgiților interpreți ai folclorului românesc Mariana Anghel și Ionuț Fulea, va împleti cuvântul din psalmi cu sonoritățile pline de evlavie ale pricesnelor. Evoluția acestor mari artiști va fi completată de grupul vocal „Anghelos“ (condus de Marcel Anghel) și grupul cameral instrumental „Cantores“ (condus de Petrișor Varga).

Întregul eveniment, care dorește să evoce evenimentele din timpul săptămânii Patimilor, va avea în sala Cinematografului „Dacia“ din Piatra Neamț, începând cu ora 18:00.

Intrarea se va face pe baza invitațiilor emise de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“.

Detalii, la sediul Centrului, strada Ștefan cel Mare, nr. 13 A, telefon 0233.21.40.26.

Dorel Vișan

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“ din București. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A debutat pe marele ecran în anul 1974, în comedia „Păcală“, patru ani mai târziu jucând magistral în filmul „Între oglinzi paralele“, regizat de Mircea Veroiu. În anul 1987, Mircea Danieliuc l-a distribuit în filmul „Iacob“, film în care Vișan a realizat rolul său de referință. După ce, în anul 1985, Stere Gulea i-a oferit rolul Tudor Bălosu în filmul „Moromeții“, în 1995 a interpretat rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor“.

De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii: Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Premiul pentru cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor“ la Festivalul Filmului Mediteraneean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003).

Mariana Anghel

Cea mai cunoscută cântăreață de muzică populară din județul Hunedoara, Mariana Anghel, a cântat prima oară pe scenă la vârsta de 12 ani, în cadrul unui concurs organizat de Casa de Cultură din Călan, concurs pe care l-a câștigat cu brio, devenind solista ansamblului folcloric din zonă. Apoi, la vârsta de 16 ani, a participat la un festival folcloric în Mehedinți, alături de alți 108 concurenți, festival la care Mariana Anghel a obținut Marele Premiu.

Debutul său pe marele ecran a avut loc în 1982, când Mariana Anghel (în vârstă de 16 ani) a participat la emisiunea „Tezaur folcloric“, realizată de Marioara Murărescu. A cucerit Trofeul „Floarea din Grădină“ și premiul Fundației Ethnos (1996) pentru realizările în domeniul culegerii și promovării folclorului autentic de pe Valea Streiului.

În toamna anului 2007, Mariana Anghel a împlinit 25 de ani de carieră dedicată cântecului popular, culturii și tradițiilor autentice de pe meleagurile hunedorene.

La sediul Organizației Internaționale de Folclor de la Modling (Austria), fotografia sa se află la loc de cinste, ca singura reprezentantă a folclorului românesc.

De-a lungul carierei sale, Mariana Anghel a realizat numeroase înregistrări radio și TV.

Ionuț Fulea

Artistul Ionuț Fulea și-a descoperit pasiunea pentru folclor urmărindu-l pe Nicolae Furdui Iancu, cel care avea să-i devină un adevărat model. Visul de a colabora cu Furdui Iancu s-a împlinit atunci când Ionuț Fulea era în anul III la Facultatea de Politehnică. Alături de Furdui Iancu, Ionuț Fulea participă la emisiuni TV și concerte în întreaga țară. În anii studenției, a cântat cu Ansamblul Românașul al Universității Tehnice din Cluj Napoca, urmând, totodată, cursurile Scolii Populare de Artă, secția canto clasic, dorind să urmeze și cursurile Academiei de Muzică. A abandonat, însă, acest proiect, datorită succesului de care se bucura în rândul publicului iubitor de folclor din România.

Ionuț Fulea a concertat în Statele Unite, Germania, Mexic, Franța, Olanda, Italia, Grecia, Belgia, Luxemburg, Austria, Ucraina, Serbia etc.

Printre albumele lansate de artist se numără „Toată lumea are-un dor“, „Iubește-mă, mândră dragă“, „Nu-i lumină nicări“, „Mândra mea, mândră de la Ciugud“.

Irina NASTASIU