Astăzi, la Casa de Cultură „Ion Creangă“ din Târgu Neamț, Primul spectacol din cadrul proiectului „Clasic e fantastic“

* Spectacolul „Copilăria lui Mozart“ va fi reluat mâine, 1 iunie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde vor avea loc două reprezentații consecutive

Casa de Cultură „Ion Creangă“ din Târgu Neamț găzduiește astăzi, de la ora 12.00, spectacolul „Copilăria lui Mozart“, primul spectacol din cadrul proiectului „Clasic e fantastic“. Evenimentul, care își propune promovarea muzicii clasice în rândul copiilor, este organizat de Consiliul Județean Neamț, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“, Liceul Particular „Aurora Ouatu“ și Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, proiectul urmând să se desfășoare în perioada 31 mai 2017 – 30 mai 2018.
Vor da viață spectacolului actorii Teatrului „Odeon“ – Filip Ristovski, Irina Sârbu, Ioana Mărcoiu, Alexandra Laura Badea, Alexandru Unguru, Monica Ciută – și muzicienii Monica Buștean (vioară) și Raluca Ouatu (pian).
Spectacolul „Copilăria lui Mozart“ va fi reluat mâine, 1 iunie, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde vor avea loc două reprezentații consecutive, prima începând cu ora 10.00, iar cea de-a doua, de la ora 13.00.
Povestea începe cu doi șoricei – Sică și Rică – ce trăiesc, pe la o mie șapte sute și ceva, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart. Printre cărți și partituri, se găsesc și multe instrumente muzicale. Tatăl, Leopold Mozart este compozitor și un vestit profesor de vioară. Cei doi șoricei sunt martori la năzdrăvăniile micuțului Wolfgang Amadeus, un copil minune, violonist, pianist și compozitor, care, la vârsta de cinci ani, chiar înainte de a ști să scrie litere, scrie note muzicale! Sică și Rică, împreună cu publicul, călătoresc alături de Mozart tatăl și Mozart fiul prin multe locuri din Europa și povestesc aventurile, uneori triste, alteori amuzante despre destinul celui care avea să devină marele Mozart.
Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie 1756, Salzburg – 5 decembrie 1791, Viena) este unul din cei mai prodigioși și talentați creatori în domeniul muzicii clasice. În scurta sa viață, Wolfgang Amadeus Mozart a compus un număr enorm de opere muzicale, cele mai multe neegalate în frumusețe sau profunzime.

Opt povești despre copilăria marilor compozitori ai lumii

Proiectul „Clasic e Fantastic“ cuprinde o serie de opt spectacole, cu o ritmicitate lunară (excluzând perioada vacanței de vară), în care vor evolua actori ai Teatrului „Odeon“, alături de câțiva muzicieni instrumentiști. Aceștia vor prezenta opt povești imaginate special pentru cei mai mici dintre viitorii melomani, povești care spun, pe parcursul unei ore, copilăria unor mari compozitori ai muzicii culte: Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Richard Wagner, George Enescu și Gioachino Rossini (în cazul compozitorului italian este povestită istoria compunerii operei „Wilhelm Tell“).
„Spectacolele sunt concepute astfel încât să pună bazele culturii muzicale a copiilor, totul fiind gândit și prezentat pe înțelesul lor. Aceștia vor avea ocazia să asculte bucăți muzicale celebre cântate de muzicieni profesioniști, vor învăța să observe instrumentele, să recunoască operele marilor compozitori și, cel mai important, să îndrăgească muzica cultă. Cei mai curajoși vor putea chiar să urce pe scenă și să cânte, iar de aici și până la dorința unora dintre ei de a studia un instrument sau de a lua lecții de canto nu poate fi decât un pas. Oricum, majoritatea vor fi câștigați ca amatori de muzică clasică și, astfel, li se va deschide un nou univers“, sunt de părere organizatorii.
„Clasic e fantastic“ este un proiect educațional non-profit, care are ca scop familiarizarea copiilor și adolescenților cu capodoperele muzicii clasice. Proiectul a debutat în luna noiembrie a anului 2010, cu un concert susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Ilarion Ionescu Galați.
Irina NASTASIU