Astăzi, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

Leonard Rotaru_AmprenteProfesorul Leonard Rotaru își lansează volumul „Amprente – povestiri la persoana I“

Profesor, eseistul și publicistul Leonard Rotaru își lansează astăzi, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, noul volum de proză „Amprente – povestiri la persoana I“, volum apărut la Editura Conta. Evenimentul se va desfășura în Sala Cupola, începând cu ora 17.00, moderator fiind scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene. Despre cartea domnului profesor Leonard Rotaru vor vorbi scriitorii Adrian G. Romila, Dan Iacob și Constantin Bostan.

„Povestirile cuprinse în volumul de față se doresc a fi o mărturie a trecerii prin această lume, un pas al biruinței asupra anonimatului. Simplu spus, am compus un cântec al sufletului meu… Fiecare dintre noi are povestea sa, balada sa, toți suntem eroii propriilor noastre întâmplări, pentru că suntem unici, prin felul de a ne raporta la ceea ce ni se întâmplă. Iar felul în care procedăm ține de experiență. Cuvintele pe care le-am scris vor spune că am avut și eu bucurii, dureri, încercări, căderi, ridicări. Și că viața e frumoasă, oricum ai lua-o!“, mărturisește autorul.

Iată și câteva din gândurile exprimate de prof. Leonard Rotaru, în noul său volum: „Foarte rar aveam timp de odihnă. Iar atunci când se întâmpla să fie, mă întindeam pe iarbă și ascultam cântecul ciocârliei ori priveam cerul cu mâinile sub cap. Aveam o satisfacție deosebită să urmăresc drumul norilor. Mi s-a părut odată că Îl văd chiar pe Dumnezeu! Un nor luase forma unui cap de bătrân cu părul alb, cu barba alungită și ochi albaștri. Rămase mult timp nemișcat deasupra mea. Dumnezeu mă privea insistent! Uimit, am găsit de cuviință să mă ridic. Credeam că este mai bine ca Dumnezeu să mă vadă că sunt harnic. Am plecat să strâng buruieni. Norul rămăsese în același loc. Din când în când, îndreptam privirile spre cer. Dumnezeu era tot acolo și mi se părea că este mulțumit de ceea ce fac. Vaca, nu mai zic, se arăta și mai satisfăcută de porția suplimentară pe care o primea… Momentul a fost așa de emoționant, încât a lăsat urme. De câte ori aveam prilejul, cercetam cerul ca să-L văd pe Dumnezeu!“.

O viață închinată învățământului nemțean

Profesor de limba și literatura română, eseist și publicist, Leonard Rotaru s-a născut pe data de 20 februarie 1947 în satul Valea lui Ion, județul Bacău. A urmat cursurile școlii primare în satul natal, apoi gimnaziul în orașul Roznov, județul Neamț.

După absolvirea Școlii Pedagogice din Bacău (1960-1966), ajunge student la cursurile de zi ale Facultății de Litere a Universității București (1966-1970), obținând Diploma de Licență cu nota 10. Lucrează ca profesor titular în școlile nr. 1 Zănești, nr. 4 și nr. 8 din Piatra Neamț.

Se remarcă în activitatea instructiv-educativă, obținând gradul didactic I, apoi ca responsabil de cerc pedagogic, profesor evaluator și profesor metodist. În cei 40 de ani de activitate didactică, îndeplinește și funcția de președinte al Consiliului Municipal al Pionierilor (1947-1976), întreruptă din cauza dosarului politic necorespunzător) și cea de inspector de limba și literatura română (1988-1997), în cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Neamț.

A fost distins cu titlul de „Profesor evidențiat“, acordat de Ministerul Educației și Învățământului (1987), „Diplomă de Excelență“ și „Trofeul de Excelență în Educație“, oferit de ISJ Neamț, pentru întreaga activitate didactică (2010).

A colaborat de-a lungul anilor la o serie de publicații, scriind și semnând eseuri, cronici de carte, recenzii, articole de specialitate, interviuri, tablete. A publicat în revistele „Conta“, „Asachi“ serie nouă, al cărei membru fondator este din anul 1991, „Apostolul“, „Hyperion“, „13 Plus“ și în ziarele „Ceahlăul“, „Acțiunea“, „Înainte“.

A semnat prefața mai multor cărți și a scris, în colaborare sau individual, volumele: „Noțiuni și exerciții de limba română“, în colaborare cu Viorica Teleman și Maria Jipa Popa, Editura Alfa, 2006, „Biserica Buna Vestire, Dărmănești, Piatra Neamț“, în colaborare cu preotul Dumitru Pantalon, Editura Conta, Piatra Neamț, 2006, „Dincolo de orice, rămâne nădejdea“ – eseuri despre școală și educație, Editura Conta, Piatra Neamț, 2011 și „Cartea ca o poveste de dragoste“ – eseuri și povestiri, Editura Tipo Moldova, Iași, 2013.

Irina NASTASIU