Astăzi debutează Zilele „Daniil Sandu Tudor”, ediţia a VI-a

zilele2 Astăzi, la orele 17.00, debutează, la Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”, cea de-a VI-a ediţie a Zilelor„Daniil Sandu Tudor”, manifestare organizată, în perioada 24 – 26 septembrie, de Biblioteca Judeţeană “G. T. Kirileanu”, în colaborare cu Mănăstirea Neamţ – Schitul Cărbuna şi  Seminarul Teologic Ortodox “Veniamin Costachi” de la Neamţ.

Prima zi a manifestărilor este dedicată sesiunii de comunicări “Daniil Sandu Tudor şi Rugul Aprins în documente şi mărturii”.

Vor susţine prelegeri scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”, prof. George Enache de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, teologul Ioana – Zoia Ursu, doctorand în istorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, istoricul şi publicistul Adrian Nicolae Petcu, cercetător CNSAS, teologul Dragoş Ursu, doctorand în istorie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, prof. de istoria religiilor, Marius Vasileanu din Bucureşti, ieromonahul Elefterie Păduraru de la Schitul Cărbuna – Mănăstirea Neamţ, prof. Emanuel Bălan de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, şi prof. Adrian G. Romila de la Liceul de Arte “Victor Brauner” Piatra-Neamţ.

Discuţiile vor fi moderate de Marius Vasileanu şi Adrian Alui Gheorghe.

Activităţile de mâine vor fi găzduite de Seminarul Teologic Ortodox  “Veniamin Costachi” de la Neamţ, debutând la ora 12.30, sub genericul “Rugul Aprins – model de comuniune culturală şi spirituală”. Participă: Adrian Nicolae Petcu (cercetător, CNSAS), George Enache (profesor, Univ. Dunărea de Jos, Galaţi), Ioana – Zoia Ursu (teolog şi doctorand în istorie, Univ. Cluj Napoca), Dragoş Ursu (teolog şi doctorand în istorie, Univ. Cluj Napoca), Marius Vasileanu (profesor istoria religiilor, Bucureşti), Ieromonah Elefterie Păduraru, Adrian G. Romila, prof. Emanuel Bălan, prof. Gheorghe Simon. Moderatori: Adrian Alui Gheorghe şi Preot-director Ioan Mihoc

Tot mâine, la ora 17, va avea loc, la Schitul Cărbuna-Neamţ, inaugurarea galeriei cu martirii închisorilor din incinta Aşezământului Cărbuna. Seara va continua la Biserica “Ştefan cel Mare şi Sfânt” de la Cărbuna, unde va fi citit Imnul Acatist la Rugul Aprins, de Daniil Sandu Tudor, în prezenţa invitaţilor şi a elevilor de la Seminarul Teologic “Veniamin Costachi”. La final, va avea loc festivitatea de acordare a Premiului Daniil Sandu Tudor, ediţia a VI-a şi a diplomelor speciale.

Manifestările se vor încheia vineri, 26 septembrie, cu o vizită organizată la mănăstirile din zona Neamţului.

 

Daniil Sandu Tudor – iniţiator al grupului „Rugul Aprins”

 

Sandu Tudor este pseudonimul literar al lui Alexandru Teodorescu – gazetar, poet, monah român din perioada interbelică. Cunoscut și sub numele de Monahul Agaton de la Mănăstirea Antim și Daniil de la Rarău, Sandu Tudor este unul dintre puținii scriitori moderni a căror creație și-a găsit loc în corpul liturgic ortodox.

În 1945 contribuie la refacerea mănăstirii Antim, unde a intrat ca frate, în acelaşi an. În 1950 Părintele Aghaton, după numele de călugăr, este arestat şi dus în mai multe închisori, dar cel mai mult la Canal unde erau exterminaţi intelectualii ţării. A fost condamnat la 5 ani de închisoare, dar nu i-a executat pe toţi, după eliberare retrăgându-se la mănăstirea Sihăstria-Neamţ, unde a fost hirotonit schimnic de către părintele Cleopa, sub numele de părintele Daniil, apoi a fost numit stareţ la mănăstirea Rarău.

Sandu Tudor a murit în temniţa de la Aiud, în 1962, în urma bătăilor şi chinurilor la care fusese supus de tartorii Securităţii.

 

Irina NASTASIU