Asistenţii medicali îşi vor putea deschide cabinete private!

asistentiÎn prezent, asistenţii medicali nu pot profesa dacă nu sunt angajaţi la Stat ori în mediul privat. Nu pot avea calitatea de titulari de cabinet, nu pot desfăşura activităţi specifice independente, pentru că legea nu le permite. Or, pe fondul penuriei de locuri de muncă şi în condiţiile în care an de an şcolile postliceale sanitare „produc” sute de absolvenţi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au ajuns, în sfârşit, la concluzia că atât asistentul medical cât şi moaşa pot profesa independent, sau asociat. Proiectul legislativ postat ieri pe site-ul Ministerului Sănătăţii face toate precizările legate de condiţiile în care pot fi organizate serviciile medicale de care ar putea beneficia bolnavii.  Cabinetul de practică independentă poate realiza venituri din contracte încheiate cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ, contracte încheiate cu autorităţile administraţiei publice locale, contracte încheiate cu terţi, plata directă de la pacienţi, pentru servicii necontractate cu terţi plătitori, donaţii şi sponsorizări în condiţiile legii. Exercitarea în regim independent a profesiei de asistent medical se face la domiciliul pacienţilor, la sediul cabinetului, precum şi în orice unitate sanitară publică sau privată autorizată cu care asistentul a încheiat relaţii contractuale în vederea furnizării de servicii de îngrijiri medicale.

Cabinetul de practică independentă a profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă sau a profesiei de asistent medical se înfiinţează la cerere şi se înregistrează la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ. DSP comunică imediat Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din Neamţ datele pentru a fi înregistrate şi în Registrul naţional unic al asistenţilor medicali generalişti şi asistenţilor medicali din România, într-o secţiune specială. Certificatul de înregistrare al cabinetului se eliberează de către DSP în baza cererii în care vor fi precizate serviciile de îngrijiri medicale care for fi furnizate de cabinetul de practică independentă a profesiei de asistent, a dovezii dotării minime necesare funcţionării cabinetului eliberată de DSP,  a Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare şi a avizului filialei OAMGMAM Neamţ. Avizul poate fi eliberat în baza unor documente, printre care şi asigurarea pentru răspundere civilă profesională suplimentară la valoarea riscului asigurat stabilită de OAMGMAM din România.

Denumirea cabinetelor de practică independentă va fi stabilită numai prin hotărâre a Consiliului Naţional al OAMGMAM din România, şi va cuprinde obligatoriu numele şi prenumele titularului, sintagma „cabinet de practică a profesiei de asisten medical”- generalist, moaşă sau se va menţiona specialitatea.

Activitatea desfăşurată de asistentul independent va putea fi controlată de inspectorii DSP, de reprezentanţi ai Ordinului Asistenţilor şi, după caz, şi de CAS Neamţ pe partea de servicii decontate de la fondul asigurărilor de sănătate.

 

Geanina NICORESCU