Asiguraţii nemţeni se pot trata în străinătate cu o condiţie

O directivă europeană permite ca orice român „care nu se poate trata în ţară din motive obiective” să o poată face în străinătate, prin completarea  formularului  112. CNAS decontează tratamentul la nivelul ţării de origine. De asemenea, urgenţele medicale care apar în timpul şederii în străinătate pot fi suportate de statul român prin intermediul cardului european de sănătate. Anul trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a decontat, în total, aproape 700.000 de lei. În anul 2014 au solicitat CAS Neamţ un card european de sănătate 3780 de asiguraţi, iar alte 60 de persoane au obţinut aprobarea pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente care nu pot fi efectuate în clinici de specialitate din România, prin intermediul formularului 112.

Termenul de decontare prevăzut de legislaţia europeană pentru aceste servicii este de 18 luni de la data intrării documentelor de plată la CNAS. Dacă acestea sunt contestate, termenul se prelungeşte la 36 de luni. Chiar dacă datoriile sunt mari, conform legislației, nicio țară din UE nu poate refuza tratamentul unui pacient care are asigurare medicală în alt stat UE, chiar dacă acesta din urmă are datorii mari.

Cea mai solicitată ţară pentru a beneficia de tratament este Germania, față de care România are o datorie de 73.048.556 de euro, urmată de Italia, căreia CNAS trebuie să îi achite 40.375.877 de euro. Cine dorește să obțină un card de sănătate pentru a beneficia de tratament în străinătate trebuie să trimită o cerere către CJAS Neamț, împreună cu un document prin care face dovada calității de asigurat. În paralel cu directiva transfrontalieră este şi formularul 112. În vreme ce formularul se adresează tratamentelor pe care România nu poate să le ofere, directiva transfrontalieră presupune existenţa unui “raport medical care trebuie să conţină formularea: nu se poate acorda tratamentul în niciuna din unităţile sanitare”, precizează Vasile Ciurchea, şeful CNAS; care a adăugat că acel raport este făcut de medic, deşi “ar trebui să existe o comisie formată din specialişti”, pe care vor s-o introducă, dar este o opoziţie din lumea medicală.

În 2014, în toagtă ţara au fost 46 de dosare în 2014, sumele solicitate fiind de 145 de mii de lei. În 2015, sunt 145 de dosare ceea ce înseamnă 511 mii de lei.

Geanina NICORESCU