Artiştii au fost la înălţime sus pe schele /  Artişti români, italieni şi germani „pe pereţii şcolilor”

arta 011  După şase zile de inspiraţie, culoare, pasiune şi muncă sala de sport a şcolii Carol I din  cartierul romaşcan Nicolae Bălcescu arată diferit faţă de tot ce există în Roman. Şi aceasta pentru că un grup de tineri români, italieni şi nemţi au pictat cu vopsea, dar şi cu cu sprayuri speciale peretele exterior al sălii de sport. Iniţiativa face parte din proiectul „Re: mapping”, proiect finanţat prin programul „Tineret în acţiune”.

Coordonatorul proiectului, o fostă romaşcană, în prezent absolventă a Universităţii de Artă, Alexandra Şoldănescu ne-a spus că acest schimb intercultural de arte street a însemnat pentru oraşul natal realizarea a două lucrări de painting şi grafitti, la Centrul de copii cu autism Delfinul şi la sala de sport a şcolii din Nicolae Bălcescu. „Avem în plan şi o a treia lucrare la şcoala de artă Sergiu Celibidache pe care o vom realiza în septembrie. Pentru aceste două lucrări au fost implicaţi 13 artişti, din ţară, dar şi din Italia şi din Germania, iar dintre pictorii români au fost şi cinci voluntari”, a declarat la finalul proiectului, Alexandra Şoldănescu.  Astfel, pe peretele exerior al şcolii Carol I, perete ce a fost pregătit de către Primăria Roman, care a  asigurat şi schelele necesare, se pot vedea nu numai picturi care să sublinieze tema lucrării „sport-artă-cultură”, dar şi sloganuri precum „poezia îmbrăţişează ceea ce graniţa desparte” sau „dacă nu ai o busolă, urmăreşte o stea”.

Expoziţii ale acestui gen de  de artă în spaţii publice făcute de artişii români care au lucrat şi în Roman se pot vedea pe străzile şi instituţiile din Bucureşti, Constanţa şi Craiova. „ Dacă până acum noi am făcut astfel de lucrări în oraşele mari, am ales de data aceasta Romanul pentru că sunt romaşcancă, dar şi pentru că vrem să facem cunoscut acest gen de pictură şi grafiti şi în oraşele mici.  Artiştii străini care au fost prezenţi la Roman şi au lucrat cu noi au realizat până acum expoziţii în ţările lor, dar şi în Thailanda” a mai precizat  Alexandra Şoldănescu.

Primarul municipiului Dan Leoreanu a fost prezent la cele două insituţii pentru a vedea realizările artiştilor şi s-a arătat încântat de acest gen de artă, salutând iniţiativa tinerilor.” Modul legal, corect şi coerent de a-şi exprima ideile şi trăirile, nu la întâmplare, ne determină să încurajăm astfel de iniţiative şi să-i susţinem şi pe viitor. Aşteptăm ca în septembrie, înainte începerii anului şcolar să finalizeze şi lucrarea de la şcoala Sergiu Celibidache şi să le urăm succes în ceea ce fac” a declarat primarul Leoreanu.

Într-o săptămână aşadar, pasionaţii de artă au avut parte de artişti în paiting şi grafiti, de concursuri realizate de membrii proiectului, dar şi de un film documentar despre istoricul aceste mişcări şi evoluţia acestui gen de artă. Cei 13 artişti s-au declarat mulţumiţi de sprijinul autorităţilor din zonă, încântaţi de interesul copiilor, dar şi al maturilor care i-au asistat pe tot parcursul lucrărilor, dar şi de realizări, urmând ca în septembrie să finalizeze proiectul cu ultima lucrare în aer liber, la şcoala de artă Sergiu Celibidache.

Simona VASILIU