Artă fără educație nu există!

potop

*Pictorul și profesorul Ștefan Potop crede că ”Mai întâi de toate, trebuie sa fie conţinutul şi apoi forma”

În ultimii ani, arta este într-un uşor declin. În ceea ce priveşte prezenţa la anumite momente cultural-artistice, mulţi tineri nemţeni afirmă că nu participă niciodată la astfel de evenimente. Principalele motive ce îi impiedică să participe la astfel de manifestări sunt lipsa de interes, lipsa de timp sau lipsa prietenilor care au astfel de preocupări.

Unii tineri sunt atrași de citit, de excursii sau pur şi simplu ascultă muzică. Preocupările oscilează de la individ la individ în funcţie de domeniul de interes. De pictat nici nu poate fi vorba, acum e mult mai căutată arta modernă, de exemplu fotoshopul care a trecut deja de la idea de simplu program de editare spre cea de dezvoltare a creativității și chiar a laturii artistice.

Îmi place sa realizez fotografii cu aparatul meu foto. <<Povestea>> aparatului de fotografiat datează de la prima cumpărare a unuia. Era un aparat cu film, fără bliţ. Mă duceam cu filmul la developat şi apoi scoteam fotografiile. Acum e mult mai simplu, faci o poză şi o prelucrezi cum vrei. Ca să reuşeşti să pictezi ceea ce expui în fotografie, părerea mea că îţi trebuie un pic de talent. Iar în fotoshop chiar e amuzant să lucrez”, a spus Mihai din Piatra Neamţ.

Arta înseamnă nu doar o idee fugară, nu înseamnă doar o privire într-un obiectiv de aparat foto, arta înseamnă muncă şi talent. Pictorul nemţean, Ştefan Potop îndrumă “tinerii să înveţe şi să aibă o cultură generală mai solidă. Mai întâi de toate, trebuie sa fie conţinutul şi apoi forma. Forma ţine de talentul şi de îndemânarea fiecăruia. Dacă acum arta video sau luminile colorate au apărut ca artă modernă asta nu înseamnă că nu trebuie să trecem prin toate formele şi să învăţăm abecedarul cu educaţia plastică de la ciclul primar. Talentul şi interesul pentru artele vizuale sunt constante până la urmă, în timp şi spaţiu. La nivel global e la fel ca întrun stup, sunt şi albine şi trântori şi regină. Exact la fel e şi în societate. Este nevoie de artişti pentru că doar ei au posibilitatea să îşi imagineze şi să vadă în viitor. Numai prin imaginaţia lor e posibil progresul.”

Artistul este de părere că acum nu se mai pune accent pe artă, iar valorile s-au schimbat în societate. „Arta se face în atelier şi trebuie să existe interes din toate părţile, în învăţământul artistic este o relaţie de tip renascentist, adică ucenic, calfă şi maestru. În zilele noastre nu se mai pune atât de mult accent pe artă. Decât să facă un portret, unele persoane preferă să apară la televizor. Ţuculescu spunea ca arta este <<o întoarcere la clasicismul picturii veneţiene cu temele zilelor noastre>>. Trăim întro lume bulversată şi nu avem planuri de lungă durată dar dacă învăţăm din lecţiile istoriei putem aduce un plus şi la valoarea artei de astăzi. Aparent artele clasice ar fi întrun declin”, și-a expus Potop crezul, atât ca artist ci și ca professor la Liceul de Artă.

Andreea FLOREA