Ar putea crește numărul școlilor care adoptă alternativa educațională „step by step“

Centrul pentru Educație și Dezvoltare profesională Step by Step a lansat oferta de extindere a alternativei educaționale pe care o promovează, pentru anul școlar următor. În județul Neamț deja funcționează în sistem „step by step“ câteva clase primare, implementate în cadrul Școlii nr. 5 și la Școala „Nicu Albu“ din Piatra Neamț și grupe de grădiniță, însă sistemul poate fi implementat, în anumite condiții, și în alte unități de învățământ, pentru ridicarea standardelor de educație. Competențele susținute de alternativa „step by step“ constau în libertatea de gândire și expresie, creativitate, lucrul în echipă, inițiativa personală, eficacitatea personală și consolidarea încrederii în sine, respectul pentru ceilalți și asumarea responsabilităților.

Evident, pentru a putea fi atinse standardele acestei alternative, trebuie urmat un plan strict. Primul pas se referă la formarea și perfecționarea continuă a cadrelor didactice în vederea aplicării metodologiei acestei alternative educaționale, sesiunea de formare pentru învățământul primar „step by step“ având loc în vacanța de vară. Un alt punct esențial se referă la amenajarea grupelor preșcolare, claselor pregătitoare și claselor primare cu mobilier modular și materiale didactice variate care să susțină explorarea și învățarea copiilor, oferind astfel un mediu sigur și atractiv de învățare.

Unitățile școlare din județul Neamț care vor dori să implementeze acest sistem în anul școlar 2016-2017 vor trebui să obțină acordul Inspectoratului Școlar Neamț, al Consiliului de Administrație din cadrul unității – în care se specifică numele și acordul cadrelor didactice care doresc să aplice metodologia specifică „step by step“ și acordul privind respectarea standardelor de dotare cu mobilier și materiale didactice. Dacă la grădiniță grupele „step by step“ funcționează, de preferat și în măsura posibilităților, cu un ajutor de educatoare, la învățământul primar, clasa pregătitoare și clasa I, programul activităților didactice este parcurs de două cadre didactice, în intervalul orar 8-16, urmând ca în intervalul 10-14 cele două cadre didactice să lucreze împreună.

Directorii unităților școlare trebuie să țină cont de faptul că data limită pentru trimiterea cererilor de extindere către Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională este 15 februarie 2017.

Geanina NICORESCU