Aproape un hectar în folosinţa Arhiepiscopiei

Două dintre suprafeţele de teren care sunt în proprietatea comunităţii locale a municipiului Roman vor fi date în folosinţă gratuită către Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în vederea reabilitării şi exploatării aşezământului spitalicesc „Precista Mare”. Suprafaţa totală este de 8106 mp, fiind compusă dintr-un teren din strada Speranţei, de 5904 mp şi un altul situat în strada Alexandru cel Bun de 2202mp.

Ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local , aleşii romaşcani au votat pentru transmiterea în folosinţă gratuită a  peste 8000 mp de teren bisericii, chiar dacă iniţial o parte dintre consilieri au avut şi alte propuneri.

„Există destule proprietăţi chiar şi în Roman pe care le deţine Arhiepiscopia Romanului şi am putea să facem un schimb de terenuri”, a menţionat consilierul Constantin Holban. Idee la care a subscris şi reprezentantul PSD în consiliu, Nuşa Chiriac. Consilierul Doru Alexandru a ţinut să fie precizat un termen  până la retragerea dreptului de folosinţă, întrucât „ la articolul 3 din hotărâre se precizează că acest drept îi poate fi retras, dacă Aşezământul spitalicesc Precista Mare nu se va realiza, însă nu spune în cât timp.”

Doi dintre cei 20 de consilieri aflaţi în şedinţa de ieri au dorit să fie prins în această hotărâre de principiu amendamentul potrivit căruia toate construcţiile şi reabilitările ce urmează să fie făcute de Arhiepiscopie să fie de interes public, şi mai mult toate contractele ulterioare care vor puncta pe etape toate lucrările să fie validate de către consiliul local. „ Aşezământul care va fi reabilitat va trebui să îşi păstreze caracterul de interes public şi ar fi bine să existe un contract de închiriere care să fie validat de către consiliu, având astfel garanţia că se vor respecta condiţiile impuse”, a precizat Leonard Achiriloaie.

Primaul Dan Leoreanu a ţinut să menţioneze că a susţinut de la început propunerea venită din partea conducerii Arhiepiscopiei de a reabilita şi a reamenaja clădirea fostului spital vechi din Roman în centru social şi în centru de îngrijiri, întrucât „ este un obiectiv istoric, care în timp s-a deteriorat destul de mult şi e păcat să fie distrus”.

Cu toate aceste precizări şi mici amendamente, 19 consilieri au votat proiectul de hotărâre prin care se aprobă transmiterea în folosinţă gratuită a suprafeţei de 8106mp către Arhiepiscopie.  Consilierul Constantin Holban a dorit să se abţină de la vot poate şi din cauză că propunerea sa ca Arhiepiscopia să ofere la schimb un alt teren nu a fost stipulată în această hotărâre.

Menţionăm că Arhiepiscopia Romanului va deţine cu titlul gratuit de folosinţă această suprafaţă, având obligaţia să o utilizeze conform destinaţiei, neavând dreptul să îl înstrăineze, să îl inchirieze sau să îl exploateze în scopul obţinerii de venituri. De asemenea, Primăria Roman poate retrage acest drept de folosinţă dacă aşezământul spitalicesc nu se va realiza, dacă titularul nu va respecta limitele dreptului de folosinţă sau dacă interesul public o va impune.

Arhiepsicopia doreşte ca pentru salvarea obiectivului istoric, cunoscut ca Spitalul „Precista Mare”,să amenajeze un complex spitalicesc unic în Moldova, ansamblu care va cuprinde secţii de medicină generală, chirurgie, geriatrie, o zonă destinată căminului de bătrâni precum şi spaţii pentru cazarea personalului medical. Pentru toate acestea este nevoie de construirea şi amenajarea unor spaţii care să deservească spălătoria, depozitul de deşeuri medicale, o brutărie, croitorie precum şi alte spaţii tehnice şi din acest motiv au solicitat această suprafaţă de teren de la autorităţile locale.

S. VASILIU