Aproape 300.000 de lei amenzi aplicate de Garda de Mediu Neamţ

În primele şase luni ale acestui an Serviciul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu a realizat 448 de acţiuni de inspecţie şi control dintre care 213 au fost controale planificate şi 235, neplanificate.

Potrivit unui plan anual aprobat de Comisariatul General al Gărzii de Mediu, în controalele planificate au intrat obiectivele cu impact semnificativ asupra mediului.

De exemplu, în Neamţ, 5 astfel de controale s-au efectuat la obiectivele care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, iar alte 12 controale au fost tematice.

Din totalul descinderilor, 82 au fost făcute ca urmare a reclamaţiilor şi sesizărilor primite la Gardă, 16 au fost efectuate în comun cu Sistemul de gospodărire a apelor, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţi de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Instituţia Prefectului etc. O singură inspecţie s-a făcut în urma autosesizării comisarilor de la gardă.

Controalele neplanificate au vizat activităţile de colectare, stocare, tratare a deşeurilor medicale, activităţile de exploatare forestieră, comerţul cu lemn şi produsele de lemn.

„O mare pondere în activitatea din 2017 a avut-o şi rezolvarea reclamaţiilor. Astfel, din cele 82 de reclamaţii verificate, 23 au vizat menanagementul defectuos al deşeurilor, 6 au vizat activitatea de creşetere a animalelor în gospodăriile cetăţenilor, 9 au vizat deversări de ape menajere, celelalte au vizat aspecte privind calitatea aerului, calitatea apei, depăşiri ale nivelului de zgomot, condiţii de bunăstare a animalelor în grădinile zoologice” , se spune în comunicatul de presă al Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu.

Pentru neconformităţile depistate, s-au aplicat 4 amenzi în valoare de 78.000 de lei, pentru realizarea unor lucrări de construcţie în lipsa actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, funcţionare în lipsa autorizaţiei de mediu, traversarea materialelor lemnoase prin cursuri de apă şi pentru managementul defectuos al deşeurilor.

Având în vedere capacităţile limitate de stocare a deşeurilor menajere în depozitele autorizate temporar şi pentru a limita depozitarea în locuri neamenajate, în special în mediul rural, Garda de Mediua intreprins o serie de demersuri pentru relocarea deşeurilor în depozitul de la Girov.

S-a verificat starea de salubrizare a localităţilor, cursurilor de apă, a căilor de comunicaţii de pe raza a 77 de localităţi din Neamţ, şi s-au dispus măsuri cu termene şi responsabilităţi în sarcina adminsitraţiilor publice.

În urma tutror controalelor din primele 6 luni ale acestui an, au fost aplicate 26 de contravenţii principale – 16 avertismente şi 10 amenzi în valoare totală de 259.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost de 60.000 de lei pentru ridicare construncţiilor fără autorizaţie din punct de vedere al protecţiei mediului, două amenzi a câte 50.000 de lei pentru nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare, şi două amenzi a câte 30.000 de lei pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu.

Potrivit Gărzii de Mediu Neamţ, în acest an nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu.

Singurul incident a fost un incendiu declanşat de reacţia puternic exotermă a unei cantităţi de 20 de kg de sodiu metalic cu apă.

M.O.T.