Aproape 2000 de pietreni au marcat, ieri, Ziua Națională a României

Un 1 Decembrie rece și însorit, dar pentru care s-a manifestat un interes deosebit, ieri, la Piatra Neamț, de către locuitorii acestui oraș, care au venit la Parada Militară din centrul orașului cu familiile, au aplaudat frumoasa desfășurare a oamenilor în uniformă, a Armatei, Poliției, Jandarmilor, SRI, Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

O mulțime de oameni a umplut trotuarele, parcul, strada principală, s-au fluturat steaguri mari și mici, s-a jucat Hora Unirii, iar printre pișcăturile aerului rece, cântecele spuneau să vină Basarabia acasă.

Nu s-a scăpat prilejul unor mesaje electorale – unele extrem de subtile și, poate, scuzabile, altele mai evidente spre stridente, pe care nu le vom aminti, suficient că s-au făcut.

De la discursul patriotic și standardizat, la bucuria simplă pe care unii oameni chiar o au, strânsă bine, cu toate lipsurile și nemulțumirile, s-a trecut repede la tradiționala pomană cu cârnați și fasole.

„Este ziua noastră națională, o zi a celebrării Marii Uniri a tuturor românilor. În această zi cu toții ne simțim mai aproape de valorile poporului român și ne aducem omagiul celor care au desăvârșit, prin curajul lor, idealul de veacuri al tuturor românilor, Marea Unire din 1918.

Prin celebrarea Zilei Naționale, ne îndeplinim datoria solemnă față de înaintașii noștri de a le cinsti memoria și de a garanta că visul pentru care ei au luptat va dăinui pentru generații întregi de acum înainte“, a spus Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care a marcat această zi în mod special: s-a îmbrăcat în ie națională, și-a schimbat poza de profil în ton cu 1 Decembrie și a organizat echipa de la Consiliu în același ton.

„Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a încununat cu glorie lupta poporului român pentru a trăi liber și egal între popoarele Europei. Cea mai importantă zi pentru România, pentru noi românii, trebuie să ne găsească uniți, pentru a trăi și a simți împreună spiritul acestei sărbători naționale. La mulți ani pietreni!“, a fost mesajul primarului Dragoș Chitic.

Apropiat de oameni și de suflet a fost mesajul viceprimarului Luminița Vîrlan: „«Doamne! poporul meu nu se spală de mine!/ Eu nu mă spăl de poporul meu!/ Apără, Doamne, poporul român și nu te spăla de el!» La 98 de ani de la Marea Unire cuvintele lui Nichita Stănescu îmi redau abilitatea răbdării, iubirea sfântă de țară și neam, renașterea magiei cifrei 5 în limba română (român, frate, hotar, soare, codru, doina, vatra, limba, copil, botez). La mulți ani România, la mulți ani pietreni, la mulți ani români de pretutindeni!“.

Nu a vorbit generalul Pruteanu, probabil printre ultimii nemțeni care au văzut moartea cu ochii în 1944, a încheiat seria discursurilor prefectul Niculina Dobrilă, dar nu cu un mesaj personal, ci cu mesajul național al premierului Dan Cioloș. (M.O.T.)