Aproape 12.000 de copii din județul Neamț sunt expuși la rujeolă

* În Moldova a apărut primul caz de deces, cu focar iminent de boală * Între timp, Ministerul a trimis în județ vreo 3.000 de doze de vaccin

România se confruntă cu o epidemie de rujeolă începută în toamna lui 2016, cele mai multe cazuri fiind diagnosticate în județele din vestul și nord-vestul țării. De câteva zile, însă, este panică printre medicii din Moldova, după ce Ministerul Sănătății a anunțat că un bebeluș din Vaslui, internat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași a decedat în urma unor complicații survenite pe fondul infecției cu rujeolă.
În județul Neamț, doctorii sunt „în gardă“: până acum s-au confirmat 7 cazuri, 12 suspiciuni au fost infirmate prin analize de laborator, iar două au fost diagnosticate clinic și se așteaptă rezultatele de laborator. Dozele de vaccin antirujeolă trimise, în aceste zile, în țară, nu pot acoperi numărul total al restanțierilor. La fel ca în toată țara, în județul nostru au fost organizate acțiuni de vaccinare cu ROR (rujeolic-rubeolic-oreion) a copiilor incomplet imunizați sau nevaccinați, însă cifrele arată clar că stocul de vaccin din teren nu acoperă necesarul.
„În data de 19 mai 2017 în stocul DSP Neamț s-a primit 3.350 de doze de vaccin ROR, care au început a fi distribuite medicilor de familie în funcție de necesarul din catagrafia fiecăruia. La data de 18 mai medicii de familie și maternitățile din județ mai aveau 1.365 de doze ROR, iar DSP mai avea 16. În acest moment sunt restanțieri la imunizări 11.683 de copii din județ“, a afirmat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.
Rujeola este o boală infecțioasă transmisibilă cu contagiozitate ridicată, produsă de virusul rujeolic. Perioada de debut este de 2-4 zile, cu febră înaltă, erupție maculo-papuloasă generalizată. Nu lipsește diareea. Pot apărea otita, complicații precum pneumonia, encefalita și sechelele neurologice. Microbul se răspândește foarte ușor, având o contagiozitate foarte mare. Se poate lua în contact direct cu persoana infectată, prin picăturile de salivă răspândite în timpul strănutului și al tusei, o sau prin obiecte contaminate. Incubația durează 7-14 zile. Contagiozitatea se instalează cu 4 zile anterior erupției și încă 4 zile de la apariția erupției!

Geanina NICORESCU