Aproape 100 de absolvenţi s-au hotărât să devină… şomeri

tineri someri*Pentru a stopa fenomenul, în septembrie, pe lângă alte măsuri, AJOFM Neamţ va organiza Bursa Absolvenţilor

Luna trecută, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ erau înregistraţi 11.136 de şomeri. Asta în acte. În realitate, numărul lor este mult mai mare, deoarece multe persoane sunt plecate în străinătate şi nu mai figurează ca înscrise la AJOFM. Totuşi, de la o lună la alta, prin măsurile luate de conducerea instituţei mai sus-amintite, rata şomajului este în scădere, lucru îmbucurător pentru toată lumea. Chiar şi aşa, absolvenţii promoţiei 2014, care se vor înscrie la şomaj pentru a beneficia jumătate de an de cei 250 de lei (atât cât reprezintă indemnizaţia de şomaj) vor mări numărul actual al şomerilor.

Conform celor declarate de Elena Chirilă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Neamţ, până la sfârşitul lunii iunie 2014, zeci de tineri s-au înregistrat la şomaj: ”Luna trecută au venit 82 de tineri absolvenţi din promoţia acestui an, care şi-au depus documentele necesare pentru a beneficia de ajutorul financiar lunar, în valoare de 250 de lei. Nu credem, însă, că acesta este numărul final de absolvenţi care se vor înscrie la şomaj”.

Una peste alta, în comparaţie cu luna mai, în iunie, AJOFM Neamţ avea mai puţini şomeri cu 141 de persoane. Şi rata şomajului a scăzut cu 0,07, ajungând la 5,46%. Din totalul persoanelor aflate în evidenţa agenţiei de şomaj, doar 3282 mai primeau indemnizaţia de şomaj. La polul opus, 7854 de nemţeni se descurcau cum puteau, căci statul le spuseseră – STOP ajutorului financiar. Pe de altă parte, AJOFM, prin Centrele de Formare Profesionale din Neamţ a organizat o serie de cursuri de reconversie menite să creeze noi locuri de muncă pentru şomeri. În prezent, cele mai multe slujbe sunt pentru confecţioneri, croitori, ospătari, vânzători şi bucătari. Din păcate, nemţenii cu studii superioare au cele mai puţine oportunităţi de încadrare.

V. ANDRIEŞ