Apicultorii nemţeni au primit finanţare de la APIA

albine*În această perioadă, SC. Apicola organizează cursuri de calificare, în meseria de apicultor

*La începutul lunii august, 20 de stupari nemţeni au depus dosarele pentru a beneficia de finanţare nerambursabilă

An nu tocmai bun pentru stupărit, având în vedere că recolta de miere de albine a fost sub aşteptări, iar asta mai ales din cauza vremii nefavorabile.

Din acest motiv, crescătorii de albine s-au văzut nevoiţi să cumpere deja hrană pentru aceste insectele culegătoare. Totuşi, aşa cum afirma şi Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Filiala Neamţ şi director al SC. Apicola, a fost o perioadă foarte bună pentru înmulţirea albinelor: ”A fost un an apicol slab, dar productiv din punct de vedere al înmulţirii albinelor. În altă ordine de idei, vă pot spune că, de la începutul acestei luni, s-au depus dosarele pentru ajutor financiar venit din partea Guvernului şi a Uniunii Europene, prin Programul Naţional Apicol 2014-2016, desfăşurat cu sprijinul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Cu această ocazie, doresc să transmit mulţumiri conducerii şi salariaţilor APIA, care s-au implicat cu profesionalism, în buna organizare a acestei activităţi”.

În cadrul acestui Program, au fost implicaţi zeci de apicultori nemţeni, care deţin aproape două mii de familii cu albine.

Legat de acest subiect, vicepreşedintele Adrian Ţurcanu, ne-a declarat: ”Au fost 20 de apicultori nemţeni, cu un număr de 1677 de familii cu albine, care au solicitat la plată, decontarea unei sume de 71.421 de lei. Aceşti bani, reprezintă decontarea măsurilor de combatere a varozei, refacerea efectivelor de familii de albine şi înlocuirea stupilor distruşi în pastoral, în proporţie de 30%, din efectivele inregistrate la primărie”.

Tot în această perioadă, SC Apicola organizeză cursuri de calificare, în meseria de apicultor.

V. ANDRIEŞ