APIA dă bani pentru bunăstarea păsărilor!

Nu-i nici o glumă. E vorba de norme europene, pe care musai trebuie să le respectăm. Că dacă tot am intrat în Uniunea Europeană, bunăstarea a devenit  un criteriu general valabil, inclusiv pentru păsări. Mai ales că se şi dau bani buni pentru asta! Fapt stabilit prin hotărâre de guvern, din anul 2010, care „glăsuieşte” foarte pompos: sumele alocate în acest scop nobil vizează stimularea creşterii sectorului avicol românesc şi atingerea obiectivelor europene privind bunăstarea păsărilor, prin acoperirea costurilor suplimentare şi a pierderii de venituri datorate angajamentelor asumate pe bază voluntară pentru o perioadă de 5 ani, prin aplicarea unor măsuri speciale, astfel ca păsărilor să le fie cât mai bine, într-o poiată cu confort sporit.

Ajutorul de stat se acordă anual producătorilor agricoli dacă, în perioada celor 5 ani cât durează angajamentul asumat voluntar, aplică una sau mai multe din cele 6 măsuri, prin care se asigură depăşirea standardelor minime obligatorii. Deci nu se impune aplicarea tuturor acestor măsuri. E bine şi numai câteva!

Iată şi cam ce trebuie respectat ad literam: folosirea de furaje ce conţin micotoxina deoxinivalenol până la un nivel maxim de 2,5 mg/kg; folosirea de furaje ce nu conţin proteine de origine animală, inclusiv făină de peşte; practicarea unei metode de creştere, naturală sau artificială, care nu provoacă sau nu cauzează suferinţe ori vătămarea păsărilor; manipularea în vederea prinderii şi încărcării în cuşti şi transportul păsărilor fără vătămarea lor; asigurarea potabilităţii apei utilizate; îmbunătăţirea parametrilor de microclimat: temeratură, umiditate, viteza aerului. Cu adevărat dietă! Una chiar foarte rafinată şi sofisticată. Plus fitness-ul de rigoare.

Cererile pentru solicitarea de plăţi privind  bunăstarea păsărilor se depun la APIA Neamţ, în perioada  15 noiembrie  – 19 decembrie 2012, inclusiv.

Solicitanţii trebuie să deţină exploataţii comerciale din sectorul de creştere a păsărilor, autorizate sanitar-veterinar,  să-şi asume angajamente voluntar în favoarea bunăstării animalelor.

Cererea de ajutor poate fi completată online de către solicitant, prin accesarea site-ului http://www.apia.org.ro/ . După completarea on-line, cererea se tipăreşte şi se depune la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ.