Apelul public pentru donare de sânge i-a adus prelungirea vieții

*Un caz a fost salvat, dar criza de sânge din județ rămâne o problemă nerezolvată

Rezervele de sânge de la Centrul de Transfuzii Județean Neamț sunt total insuficiente pentru acoperirea solicitărilor venite din spitale, astfel încât prioritatea zero sunt, în continuare, intervențiile chirurgicale. O mare problemă este asigurarea sângelui pentru bolnavii internați în Oncologia Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț pe fondul valorilor scăzute ale hemoglobinei. Bisen Feyzi a fost unul dintre bolnavii care a trecut printr-un episod de groază din cauza crizei de sânge. Cancerul de prostată cu metastază osoasă l-a țintuit la pat, iar hemoglobina îi scăzuse până aproape de pragul morții. După apelul nostru la donare, lansat în urmă cu o săptămână, la rugămintea fiicei disperate că și-ar putea pierde tatăl, s-au prezentat la Centrul de transfuzii Sanguine (CTS) Neamț nu mai puțin de 21 de persoane care au donat sânge pentru a-l ajuta. Era nevoie de grupa A cu Rh negativ, orice grupă fiind binevenită pe fundul crizei acute semnalate de dr. Victoria Marin, șefa CTS Neamț, încă din prima zi a acestui an.

„Vreau să le mulțumesc din suflet tuturor celor care au mers la donare pentru tatăl meu! El are acum suficient sânge, dar cred că ar fi normal ca lumea să vină și să mai doneze ca să poată beneficia și alți bolnavi care au nevoie de transfuzie sanguină. Îi mulțumesc foarte mult și doamnei doctor Doinița Vararu, șefa secției Oncologie din Spitalul Județean, pentru îngrijirile deosebite acordate tatălui meu!“, ne-a spus Zeynep Bisen.

Medicii din spital fac apel neîncetat la rudele pacienților care au nevoie de transfuzie să meargă să doneze sânge la centrele deschise în județ. Chiar dacă nu au aceeași grupă sanguină cu ruda bolnavă, fiecare donare de sânge contează, pentru că transfuzia nu se face neapărat de la rudă la pacient. Sângele donat de un aparținător poate ajunge la alt bolnav care are nevoie de transfuzie și, implicit, o pungă recoltată de la altcineva poate ajunge în venele suferindului pentru care s-a donat.

Persoanele interesate să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 de kilograme, pulsul regulat, adică să aibă între 60 și 100 de bătăi pe minut și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele șase luni.

Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie“ Târgu Neamț a desfășurat ieri o campanie de donare de sânge în cadrul unității, acțiune derulată constant în prima joi din fiecare lună.

Geanina NICORESCU