ApaServ amendată cu 16.000 lei în cazul accidentului mortal din Speranţa

accident munca*ITM Neamţ a închis dosarul morţii unui salariat al companiei, care s-a intoxicat cu gaze şi s-a înecat într-o canalizare

Inspectorii de muncă au finalizat ancheta în cazul accidentului de muncă în care un salariat de la ApaServ a murit într-un canal din zona cartierului Speranţa, din Piatra Neamţ. Concluzia Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ a fost avizată de inspecţia centrală şi spune, în linii mari, că vina aparţine muncitorului care a intrat în căminul de trecere a apei uzate fără mască de protecţie, dar şi angajatorului care nu a realizat o identificare complexă a zonelor de risc. Accidentul a avut loc în data de 27 mai, când o echipă de doi salariaţi ApaServ efectuau o lucrare de întreţinere la căminul CS 4 din cartierul Speranţa. Neculai Jipa (49 de ani) a intrat în cămin şi a încercat să deschidă clapeta de deblocare a tronsoanelor din canalizare, şi-a desfăcut centura de siguranţă, moment în care a alunecat şi a căzut în apa plină de mizerii. Colegul lui, Virgil Trifan, a intrat şi a încercat să-l salveze, dar a căzut şi el. Acesta a fost scos de locuitorii care s-au adunat la gura canalizării şi care apoi au chemat ajutor specializat.

În raportul ITM Neamţ se arată că “evenimentul s-a produs din cauza expunerii la pericol, intoxicare cu gaze şi înec determinate de apa uzată şi materie organică existentă în cămin”. Juristul Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamţ mai spune că “în fapt, muncitorul Nicolae J. a coborât în căminul de trecere-vizitare şi spălare CS 4 în vederea deschiderii neavând echipament cu mască de protecţie, renunţând voluntar la centura de siguranţă cu care era echipat iniţial, a inhalat gaze, inclusiv hidrogen sulfurat, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut în apă, înecându-se. Virgil T., celălalt muncitor, a intrat în căminul de trecere CS 4 în vederea salvării colegului, dar nefiind echipat cu mască şi centură de siguranţă, a inhalat gaze, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut în apă, accidentându-se”, a mai precizat oficialul ITM Neamţ. Prin urmare, neglijenţa şi încălcarea normelor de protecţia muncii au fost factorii care au dus la decesul unui salariat. ITM Neamţ a mai stabilit că şi angajatorul are partea sa de responsabilitate în această tragedie: “Pentru că nu au fost luate măsuri de centralizare şi localizare a zonelor de risc specific, angajatorul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 16.000 de lei”.

Scoaterea muncitorului intoxicat şi înecat a fost o piatră de încercare şi pentru pompierii care au sosit la locul tragediei. Militarii au avut de făcut manevre în canalul cu o deschidere de jumătate de metru şi adânc de 6 metri. Ei au fost nevoiţi să utilizeze un scripete complex cu ajutorul căruia au scos bărbatul din canal.

Cristina IORDACHE