A apărut numărul 14 al revistei “Conta”

revista

 Revista editată de Biblioteca judeţeană “G.T. Kirileanu” în colaborare cu Asociația Culturală ”Conta” a ajuns la numărul 14. Un număr special al revistei “Conta”, de aproximativ 300 de pagini.

Această ediţie este extrem de bogată în titluri şi este deschisă de editorialul semnat de Adrian Alui Gheorghe “Cultura între universal, naţional şi local

”, o “tendinţă a artistului, dintotdeauna, de a se situa dincolo de fruntarii, în universalitate. Artistul, dintotdeauna, pare a nu se adresa, ca mesaj artistic, omului, ci omenirii; nu se adresează locului, ci

universalului”. “Practica ne arată, însă, că în universalitate, prin globalizare, culturile mici devin şi mai mici iar culturile mari îşi impun tiranic valoarea, valorile. Istoria lumii o înlocuieşte pe cea a unei naţii.  7

Cetăţeanul e în centrul lumii şi nicăieri. Un soi de paranoia domină actul public, discursul public se adresează cetăţeanului lumii şi mai puţin indivizilor cu nume şi prenume, cu problemele zilei şi ale nopţii, cu sentimentele lor care se consumă în cel mai mare anonimat.

Păpuşarul nu mai foloseşte păpuşi, ci oameni, pentru că are de unde alege, i se oferă o mulţime”, semnat de Adrian alui Gheorghe.

Din acest număr mai semnalăm publicarea unor dialoguri ale scriitorului Adrian Alui Gheorghe cu Gellu Dorian. Interesantă este şi “Confesiune despre <<Cărțarul>> meu ” într-o prezentare semnată de Magda Ursache, dar şi “Etnosofia lui Petru Ursache”, semnat de Ionel Necula. Numărul 14 mai cuprinde şi o alocuţiune susţinută la Piatra Neamţ, cu prilejul inaugurării bustului poetului Mihai Eminescu, 14 ianuarie 2014, “Cu domnul Nicolae Manolescu despre cultură, despre festivităţi şi festivism şi, mai ales, despre Eminescu”.

De remarcat publicarea în paginile revistei a cuvintelor preşedintelui CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă sau ale primarului, Gheorghe Ştefan.

”Mă bucur că am reușit la inițiativa lui Adrian Alui Gheorghe să avem în orașul nostrum un bust al lui Eminescu, e încă o recunoaștere că e poetul nostrum național”, spune primarul Ștefan.

“Faptul că punem accent pe cultură, faptul că acordăm atenţia cuvenită şi poate nu suficient de mult cât trebuie culturii româneşti, încercăm pe cât posibil să ne facem datoria faţă de înaintaşii noştri şi avem datoria sfântă de a-i respecta şi a-i cinsti cum se cuvine”, sunt câteva dintre cuvintele preşedintelui CJ Neamţ.

Numărul 14 mai cuprinde eseuri, comentarii semnate de redactorii revistei şi colaboratorii acesteia, precum Cristina Catană, Adrian G. Romila, Emil Nicolae.

Nu în ultimul rând, semnalăm şi publicarea în paginile revistei a unei sinteze a cenaclului de joi, în care sunt prezentaţi tinerii noştri talentaţi Teodor Zaharia sau Andra M. Rotaru.

Andreea FLOREA