A apărut noul număr al revistei „Apostolul“  

 

Semnalăm apariția numărului pe luna mai al revistei „Apostolul“, publicație editată de Sindicatul din Învățământ și Cercetare Neamț. „Spre un viitor mai bun pentru tinerii români“ este titlul unui interviu luat de redactorul-șef, Mircea Zaharia, președintelui Sindicatului din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă, un interviu în care sunt punctate câteva din obiectivele sindicaliștilor din învățământul nemțean: legea salarizării unitare, înregistrarea Contractului colectiv de muncă unic la nivel de învățământ preuniversitar pentru județul Neamț la Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, activitatea de formare a liderilor sindicali sau participarea la seminarul internațional „Viitorul tinerilor în Europa“, organizat la Oradea de către Confederația Sindicatelor Democratice din România, în colaborare cu Centrul European de Informare a Muncitorilor (EZA).

Centenarul morții criticului literar Titu Maiorescu este marcat printr-o serie de articole dedicate figurii ilustrului cărturar român, personalitate de primă mână a culturii și civilizației noastre.

Un eveniment important desfășurat în cursul lunii mai a fost Adunarea Generală a Învățătorilor din județul Neamț, eveniment care a reunit zeci de cadre didactice, alături de alți invitați. Au fost trecute în revistă activitățile desfășurate de AINt în perioada 2013-2017 și supuse atenției auditoriului proiectele propuse pentru următorii patru ani (2017-2021), între care amintim: realizarea unui Consorțiu regional – împreună cu asociațiile învățătorilor din județele Suceava, Botoșani, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, editarea, tipărirea și promovarea monografiilor școlilor nemțene, editarea unui volum omagial dedicat lui Leon Mrejeriu, primul președinte al AINt, valorificarea tradițiilor și obiceiurilor locale prin campania Muzeul din Școala Noastră, ridicarea unui monument dedicat eroilor învățători etc.

Nu lipsesc portretele unor reputați dascăli nemțeni: înv. Angelica Iațeșen – coordonatoarea Ansamblului „Șezătoarea“ al Liceului Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau“ din Vânători; prof. Diana Cristina Bejan, de la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț; prof. Aloma Veiss, de la Colegiul Național „Petru Rareș“ din Piatra Neamț, prof. Constantin Vernica sau educatoarea și pictorița Mariana Baroi.

Excursie de studii la Cernăuți

Prof. Gianina Buruiană realizează o emoționantă relatare a unei excursii de studii realizate la Cernăuți, alături de distinși profesori de limba și literatura română din Piatra Neamț, într-un oraș „misterios, plin de farmecul poveștilor și legendelor ce-l însoțesc, cu personalități marcante ale vieții culturale, politice și sociale din România secolelor XIX și XX.“

Casa lui Aron Pumnul (unde a fost găzduit și elevul Mihai Eminovici), statuia lui Eminescu, realizată de sculptorul Dumitru Gorscovschi, hotelul „Pajura neagră“ (locul unde odinioară de afla sediul Societății „Arboroasa“, la întâlnirile căreia participa adesea și Ciprian Porumbescu, interpretând diferite piese la vioară) „Cimitirul fără urmași“ sau „Genocidul memoriei“ (unde se află mormintele unor mari personalități bucovinene: Aron Pumnul, părintele spiritual al lui Eminescu, Ion Gheorghe Sbiera, culegător de creație populară și autor de studii de ținută academică, Eudoxiu Hurmuzache, cărturar, istoric și om politic român, una din cele mai importante personalități ale românilor din Cernăuți) sunt doar câteva dintre obiectivele evocate.

Nu în ultimul rând, psihologul Vasile Baghiu subliniază avantajele trans-disciplinarității, într-o epocă în care se remarcă o tendință din ce în ce mai acută de ultraspecializare și izolare, în ciuda dezvoltării fără precedent a mijloacelor de comunicare:

„Citind alternativ, de exemplu, literatură beletristică și texte științifice, simt că se petrece, treptat, în mintea mea, un transfer reciproc de idei și stări în așa fel încât proza și poezia nu mai sunt doar rezultatul fanteziei creatoare, iar articolele nu doar clarificări reci medicale, psihologice sau de altă natură. Aș recomanda această diversitate a lecturilor și a direcționării interesului pentru cunoaștere deopotrivă scriitorilor și specialiștilor din diferite domenii, dar și cititorilor obișnuiți. Mi se pare limpede că beneficiile, intelectuale și emoționale, pot fi dintre cele mai mari“.

Irina NASTASIU