Apariţie editorială: „Sfinţii de lângă noi – Întâmplări, portrete, reflecţii”

aparitie editorialaSemnalăm apariţia, la Editura Areopag, a cărţii sociologului Ciprian Voicilă, „Sfinţii de lână noi – Întâmplări, portrete, reflecţii”, volum ce cuprinde exemple de oameni ai lui Dumnezeu, ascunşi uneori în cei mai „ciudaţi şi necăjiţi oameni”.

După cum însuşi autorul mărturiseşte, lucrarea sa reprezintă „un exerciţiu de admiraţie faţă de oamenii remarcabili pe care i-am întâlnit în ultimii ani“.

„Ce dar minunat ne oferă Ciprian Voicilă! Darul unei cărţi simple şi frumoase ca peretele de răsărit din casa unui creştin. O carte binecuvântată la umbra icoanei unor cuvioşi: părinţii Justin Pârvu, Proclu, Nicanor sau maica Paisia. O carte plină de gânduri şi emoţii mistice, stârnite de amintirea unor fapte şi întâmplări fără egal: mirul izvorât din fotografia părintelui Justin, piciorul care începe să-i crească unui copil şchiop, zidul de aer ridicat în calea securiştilor. Întâmplări grele, puternice, dumnezeieşti, pe lângă care trecem adesea indiferenţi, apatici şi fără nicio reacţie sau tresărire de conştiinţă – dovadă că trăim, cum spune şi unul din capitolele cărţii, într-o lume greşită, o lume pe dos. O lume pe care nu o putem lăsa aşa copiilor noştri, ci, urgent şi cu un ultim efort, se impune să o schimbăm. Este un efort uriaş. Un efort titanic şi nemilos, ce trebuie să înceapă mai întâi cu noi înşine”, mărturiseşte jurnalistul Sorin Preda.

Vorbind despre cartea lui Ciprian Voicilă, teologul Laurenţiu Dumitru remarcă:

„Este un puzzle încântător de eseistică urbană, file de pateric contemporan, exerciţii de admiraţie şi uluitoare minuni. O carte ca o şezătoare de suflet, cu întâmplări din vremea de azi, care, oricum ar fi ea, este vremea mântuirii noastre. Scrisă într-un stil cald, familiar, lipsită de metafore fără rost şi zorzoane lingvistice, cartea se aşează într-un firesc al veşniciei de zi cu zi. În deruta generalizată a lumii de astăzi, Ciprian Voicilă ne împărtăşeşte ce a auzit, a văzut şi a simţit… Cartea aceasta este ca o floare pe caldarâmul unei lumi agitate. Cine se va opri, o va vedea! Miracolele se întâmplă întotdeauna lângă noi.”

Părintele Iustin Pârvu de la Petru Vodă, care deschide volumul, a parcurs – după cum spune autorul – drumul de la fotografie la icoană, intrând în soborul noilor mucenici şi mărturisitori.

„Volumul de faţă este un semn de mulţumire adusă lui, ca şi tuturor celor care mi-au marcat viaţa, binecuvântându-mă prin prezenţa şi sfaturile lor”, mărturiseşte Ciprin Voicilă.

Irina NASTASIU