Apariţie editorială de execepţie: Album cu fotografii inedite, semnate de Adolphe Chevallier

Cavalerul Vaii Bistritei (1) Semnalăm apariţia, la Editura Cetatea Doamnei din Piatra-Neamţ, a unui volum inedit, semnat de Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, intitulat „Adolphe A. Chevallier: Cavalerul Văii Bistriţei”. Volumul cuprinde viaţa şi opera în imagini a unui mare artist de pe meleagurile nemţene, Adolphe Chevallier, unul din cei mai importanți fotografi ai primei jumătăți a secolului trecut.

„Cartea e uluitoare, din mai multe motive: în primul rând pentru că este o monografie a ţinutului Neamţului, inventariindu-se în capitole şi imagini separate ocupaţiile casnice, oieritul şi creşterea animalelor, procurarea fânului, silvicultura şi exploatarea lemnului, plutăritul, viaţa spirituală, obiceiuri, tradiţii, sărbători, port, chipuri de localnici, diverse peisaje, locuri şi localităţi. În al doilea rând, puterea de evocare e formidabilă, cartea fiind replica (moldavă) în imagini a celebrei monografii a satului ardelean realizată de Coşbuc, prin versurile sale, de la «Nunta Zamfirei» la «Iarna pe uliţă», dar şi a operei de evocare istorică a lui Mihail Sadoveanu”, remarcă, în cuvântul introductiv, Constantin Paţilea şi Viorel Nicolau, din partea Clubului Colecţionarilor Piatra-Neamţ.

Volumul cuprinde fotografii din colecţiile personale, care ilustrează ocupaţiile tradiţionale, viaţa spirituală, obiceiurile, tradiţiile, sărbătorile şi portul de pe Valea Bistriţei. Totodată, sunt surprinse şi chipurile expresive ale localnicilor, diverse peisajele şi punctele de atracţie ale oraşului Piatra-Neamţ. Remarcabile sunt şi felicitările, pe care Chevallier le-a ilustrat cu fotografii legate de Crăciun, de sărbătorile de iarnă sau de primăvară, precum şi fotografiile de studio, realizate în cele două laboratoare pe care artistul le-a deschis la Piatra-Neamţ (unul lângă liceul Patru-Rareş şi celălalt lângă Teatru Tineretului).

„În 1994, când am început să revigorăm cartofilia, Chevallier a reprezentat unul din punctele noastre forte, pentru că a redat cel mai bine – din zecile de fotografi, tipografi sau editori – imaginea omului, ca entitate, a omului simplu, cu preocupările lui diverse. Chevallier a surprins şi unităţile de cult, şcolile, străzile din Piatra-Neamţ sau anumite evenimente, cum ar fi inundaţiile din 1930”, ne-a spus Viorel Nicolau editor şi autor al volumului.

200 de clişee pe sticlă, la Muzeul de Etnografie

Adolphe Chevallier a văzut lumina zilei pe 7 noiembrie 1881, în comuna Broşteni, judeţul Neamţ, fiind fiul lui Adolph Chevallier, inginer silvic, şi al Smarandei Vasiliu.

A început şcoala primară în satul natal, apoi a urmat cursurile Şcolii Nr.1 din Fălticeni, unde l-a avut coleg de clasă Mihail Sadoveanu şi unde s-a împrietenit cu ilustrul cărturar pietrean, G. T. Kirileanu.

În jurul anului 1897, Adolph Chevallier este trimis în Elveţia, la Lausanne, unde învaţă meseria de fotograf, meserie pe care o va practica în România, devenind unul din cei mai de seama artişti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

Ca nimeni altul, Chevallier a reuşit să surprindă esenţa şi pitorescul Văii Bistriţei: păstorii cu turmele lor, plutaşii, gospodarii, păstrătorii de tradiţii, cosaşii la strânsul fânului, femeile pe prispă la tors sau la războiul de ţesut ori diferite personalităţi ale timpului.

În anul 1921, Adolph Chevallier devine fotograful Curţii Regale, iar în anul următor hotărăşte să-şi ridice un nou atelier, pentru care primeşte autorizaţie de la Primăria Piatra-Neamţ.

Cu aparatul alături, Chevallier cutreieră locurile dragi lui, surprinzând momente şi activităţi din viaţa ţăranilor de pe Valea Bistriţei, oprindu-se în special asupra îndeletnicirilor feminine din zonă.

O impresionantă colecţie foto-documentară despre locuitorii şi locurile unde a trăit înzestratul fotograf Adolph Chevalier, alcătuită din peste 200 de clişee pe sticlă, se păstrează astăzi în patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamţ, prin strădania şi pasiunea Elenei Florescu, autoarea unor cărţi şi lucrări dedicate artistului nemţean.

Irina NASTASIU