Apariție editorială: „Cuvântul coborât printre noi“, de Cassian Maria Spiridon

 

Cartea „Cuvântul coborât printre noi“, semnată de scriitorul Cassian Maria Spiridon, a văzut recent lumina tiparului, la Editura Doxologia. Cartea cuprinde texte publicate în perioada 1996-2014 în Revista „Convorbiri literare“, abordând subiecte precum: Poezie și filosofie; Poezia de după gratii; Eminescu și transdisciplinaritatea; Ion Creangă și Mitropolia; Națiune și creștinism la Dumitru Stăniloae.

Cartea va fi lansată astăzi, la ora 17:00, în cadrul Târgului Internațional de Carte LIBREX „Primăvara cărților la Iași“. Invitați: Cassian Maria Spiridon – poet și eseist, Mircea Platon – redactor la Revista „Convorbiri literare“ și Diac.lect.dr. Cătălin Vatamanu – Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ Iași.

„Ne este greu să credem că ar exista Poezie fără Dumnezeu. În genere, poate exista ceva fără Dumnezeu? – de la fapte de viață, dar și opere de artă, până la poezia fără de care spiritul ar fi ca și mort! Puțin probabil să aflăm un răspuns afirmativ la această interogație. Cele două entități, Poezia și Dumnezeu, sunt și se manifestă numai împreună, potențându-se reciproc. De altfel, poetul scrie ca și cum ar scrie pentru un singur cititor: Dumnezeu – Creatorul perfect – Care, știindu-Se așa, nu scrie și El, la rându-I, poezie, dar ar putea oricând să o facă. El este marele Judecător; cum spune Tasso: «Non merita nome di creatore, se non Iddia ed il Poeta» (Numai Dumnezeu și Poetul merită numele de creator)“, spune autorul.

Cassian Maria Spiridon s-a născut la data de 9 aprilie 1950 la Iași și a urmat studiile la Liceul Teoretic, secția Reală, din Negrești-Vaslui (1965-1969) și apoi la Facultatea de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic din București (1969-1975). După absolvirea facultății, a lucrat ca șef atelier mecanic la IAS Albești Botoșani (1975-1978), șef atelier montaj utilaje, întreținere și reparații mașini unelte la CUG Iași (1978-1981), cercetător științific la filiala ICPE lași (1981-1985) și apoi ca șef colectiv cercetare la CCSITUMP Iași (1985-1989).

În decembrie 1989 este arestat pentru organizarea și participarea la mișcarea revoluționară conspirativă de la Iași, din 14 decembrie 1989. Va fi eliberat din detenția politică în amiaza zilei de 22 decembrie 1989.

În ianuarie 1990 a fondat noua serie a revistei „Timpul“ din Iași (care a apărut, sub conducerea sa, până la sfârșitul lui octombrie 1991). În noiembrie 1991 a înființat Editura „Timpul“, pe care o conduce și în prezent. În perioada noiembrie 1991 – noiembrie 1992 lucrează ca redactor la revista „Cronica“ din Iași, apoi la „Evenimentul zilei“ (decembrie 1992 – decembrie 1994). Între anii 1993-1995 este redactor-colaborator la postul TV Europa Nova din Iași.

În iunie 1994 a fondat revista de cultură poetică „Poezia“, unde va fi redactor-șef, apoi în octombrie 1995 devine cofondator și redactor coordonator al publicației literare „Caietele de la Durău“.

A debutat în presa literară, în anul 1970, în revistele „Amfiteatru“ și „România literară“. Este câștigător al premiului de debut în volum pentru anii 1979-1980, al Editurii Junimea din Iași și apoi Laureat al Festivalului național de poezie „N. Labiș“ (1980). Are apariții în diverse antologii din țară și străinătate, fiind tradus în franceză, engleză, germană, spaniolă, suedeză, rusă, chineză, finlandeză, maghiară, polonă, cehă, slovacă, coreeană, italiană etc.

Din 1996 este membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din România și al Comitetului de conducere al USR Filiala Iași, iar din 2000 este membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009 este președinte al Uniunii Scriitorilor, Filiala Iași.

Deține două Premii USR pentru eseu și Premiul „Mihai Eminescu“ al Academiei Române pentru poezie.

Irina NASTASIU