Apă nepotabilă în fântâni!

Peste 70% din probele recoltate din 64 de comune nu se încadrează în parametri de potabilitate
Raportul DSP Neamţ de anul trecut privind calitatea apei din fântânile publice readuce în prim-plan problema intoxicaţiilor cu nitraţi
Din cele 64 de comune care au fost investigate în baza contractelor de monitorizare, Direcţia de Sănătate Publică a recoltat 110 probe de apă, din care, potrivit analizelor, 72,5 % nu se încadrează în parametrii de potabilitate. “Având în vedere că din numărul total de probe analizate, 27 sunt necorespunzatoare chimic – cu valori crescute la indicatorul nitraţi- există riscul apariţiei de intoxicaţii acute cu nitraţi la copiii 0- 3 ani, motiv pentru care primăriile au obligaţia conform HGR 974/2004 şi HGR 342/2013 să asigure apă îmbuteliată acestor familii, pentru prepararea hranei şi de băut. La primirea buletinelor de analiză de catre reprezentanţii primăriilor s-au înmânat recomandări în scris privind întreţinerea şi exploatarea corespunzătoare a fântinilor. Primăriilor le revine obligaţia de a inscripţiona fântânile necorespunzătoare cu înscrisurile „Apa nu este bună de băut”. Având în vedere că apa provenită din fântânile publice nu se încadrează în parametrii de potabilitate impuşi de Legea Calităţii Apei 458/2002, soluţia optimă pentru a oferi o apă de calitate populaţiei este înfiinţarea sistemelor centrale de aprovizionare cu apă care să cuprindă instalaţii de tratare a apei. În acest sens, o parte din primăriile din judet au întocmit proiecte pentru realizarea sistemelor centrale de aprovizionare cu apă, proiecte care au fost notificate de către DSP Neamt, pentru a primi finanţare în cadrul proiectelor de dezvoltare rurală pe fonduri europene”, se arată în Raport judeţean privind calitatea apei furnizate în sistem centralizat provenită din zone mari de aprovizionare cu apă şi zone mici de aprovizionare cu apa şi din fântânile publice pe anul 2016, raport postat pe site-ul instituţiei.
La fiecare început de an, DSP Neamţ trimite adrese către toate primăriile din judeţul Neamţ în care li se comunică obligaţiile privind implicarea în supravegherea calităţii apei potabile, privind încheierea de contracte. Or, din totalul comunelor din judeţul Neamţ, un număr de 64 au încheiat, în anul 2016, contracte de monitorizare a apei pentru fantânile publice. DSP Neamţ a precizat, în Raport, faptul că o parte din comunele care nu au contracte de monitorizare a apei pentru fântânile publice şi dispun de instalaţii centralizate mici au fost cuprinse în Programul de monitorizare de audit încheiat între producătorii de apă care le-au preluat spre administrare- Apaserv şi Apavital Iaşi.
“Activitatea din cadrul compartimentului Evaluare factori de risc din mediu de viaţă şi muncă s-a desfăşurat în scopul derulării Programul Naţional de Sănătate II cu obiectivul – Protejarea Sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă. Monitorizarea de audit a calitatii apei potabile din sistemele centrale mari de aprovizionare cu apa, ale judeţului Neamţ, se face în baza unui Program de Monitorizare. Programul se întocmeşte la fiecare început de an şi se materializează într-un contract de prestări servicii încheiat între DSP Neamţ şi producătorii de apă-companii judeţene, primării. Pe lângă instalaţiile centrale mari care furnizează apa pentru localităţile urbane ( Captare Bâtca, Captare Vaduri, Captare Ticoş, Captare Lunca şi Captare Simioneşti Pildeşti ), în Programul de Monitorizare de Audit au fost incluse şi instalaţii centrale mici (cu sistem de tratare a apei) din localităţile rurale Bodeşti, Ştefan Cel Mare, Horia, Săbăoani, Tămăşeni, Bâra, Cordun, Ruginoasa, Păstrăveni, Brusturi şi Doljeşti. Probele de apă recoltate de către personalul de specialitate din cadrul acestui serviciu au fost analizate în laboratoarele DSP Neamt, laboratoare înscrise pe lista Ministerului Sănătăţii şi acreditate să lucreze parametrii de potabilitate ai apei. n cadrul acestui program s-au recoltat 2472 probe cu 7230 determinări bacteriologice şi 2131 probe cu 8854 determinări fizico-chimice. Instalaţiile centrale de aprovizionare cu apă potabilă monitorizate au furnizat apa la parametrii de potabilitate impuşi de Legea 458/2002”, au subliniat reprezentanţii DSP Neamţ în Raport.
Geanina NICORESCU