Apă minerală infestată cu Escherichia Coli!

apa minerala infestataO serie de nereguli au fost descoperite de comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ în cadrul unei acţiuni de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a apelor minerale naturale şi a apelor de izvor. Verificările au fost extinse la nivel naţional, iar comisarii OPC din întreaga ţară au identificat nu mai puţin de un milion de litri de apă minerală naturală care nu respectă prevederile legale în vigoare privind protecţia consumatorului, aceasta fiind aproape 15% din cantitatea verificată. De asemenea, au fost prelevate 26 eşantioane de ape minerale naturale şi ape de izvor, iar în urma analizelor efectuate de CNIEP LAREX a rezultat că 27% prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

Principalele abateri constate se referă la comercializarea unor produse având caracteristici organoleptice neconforme-prezenţa Escherichia coli şi a bacteriilor coliforme (conform CNIEP Larex), existenţa unor parametri fizico-chimici neconformi cu cei declaraţi- diferenţe de până la 10 ori mai mici faţă de parametri declaraţi şi cei determinaţi, comercializarea unor ape minerale cu data durabilităţii minimale depăşită, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare recomandate de producători, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit- respectiv aproximativ 12% din cantitatea controlată de apă minerală naturală şi apă de izvor provenită din aceeaşi sursă sub mai multe denumiri comerciale, contrar prevederilor legale, utilizarea pe etichete a unor termeni, denumiri, caracterizari ce nu au putut fi probate, înscrisuri incorecte, inexacte, informaţii netraduse, caractere mult prea mici faţă de prevederile legislative şi, nu în ultimul rând, ambalaje deteriorate.

Reprezentanţii CPC Neamţ atrag atenţia consumatorilor să acorde o atenţie deosebită aspectului apelor minerale şi plate în ceea ce priveşte prezenţa suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere.

Îngrijorător este că, în urma analizelor de laborator efectuate de CNIEP LAREX, la o apă de izvor plată din sursa Izvor Unghia, judeţul Prahova s-a constatat încălcarea prevederilor legale privind calitatea apei potabile pentru apele potabile imbuteliate, altele decât apele minerale naturale în ceea ce priveşte prezenţa Escherichia coli şi prezenţa bacteriilor coliforme. Conform procedurii legale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a comunicat datele prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente şi Furaje (SRAAF).

În Bucureşti  a fost depistat un produs îmbuteliat, comercializat şi prezentat pe etichetă ca fiind apă minerală naturală extrasă din sursa DOMOGLED C1, judeţul Caraş-Severin şi tot o apă minerală naturală carbogazificată extrasă din sursa F20 LIPOVA, însă în Lista apelor minerale naturale recunoscute în România, aprobată prin Ordinul ANRM nr. 4/2013 nu figurează astfel de surse , iar apa minerală naturală respectivă este înscrisă ca fiind extrasă din sursa Toşorog, judeţul Neamţ.

În judeţul Neamţ, inspectorii OPC au identificat apă minerală naturală parţial decarbogazificată  în ambalaje de 0,5L care avea volumul net scris pe etichete cu caractere de 2 mm, faţă de minimum 4 mm, iar cea îmbuteliată în ambalaje de 5L avea volumul net înscris cu caractere de 4 mm, faţă de minimum 6 mm, cât prevede legea. De asemenea, comisarii au depistat în magazine din Neamţ,  la raft apă minerală naturală, 0,5L provenienţă Franţa, prezenta înscrisuri greu lizibile, de dimensiuni foarte mici.

O altă problemă constatată de comisarii nemţeni se referă la promoţii… mincinoase. Mai precis, a fost depistată, la raft, apă minerală naturală carbogazificată în pet-uri a 0,5 l pe a căror etichete era înscris mesajul promoţional «CUMPĂRĂ ŞI FII PE FAZĂ – NOUA ……….. TE PREMIAZĂ! », însă promoţia fusese valabilă doar până la 31.01.2014, iar consumatorii nu erau informaţi în niciun fel de acest lucru, respectiv că promoţia nu mai era valabilă.

Urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse măsuri de oprire definitivă şi retragere de la comercializare a peste 50.000 de litri de apă îmbuteliată, la nivel de ţară, în valoare de aproape o sută de mii de lei, cu caracteristici organoleptice neconforme, apă depozitată în condiţii improprii sau care prezenta data durabilităţii minimale depaşită. Au fost aplicate şi sancţiuni contravenţionale de zeci de mii de lei, precum şi avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

 

Geanina NICORESCU