Anularea ordonanței migrației nu-i sperie pe aleșii nemțeni

Untitled*37 de primari din județ au putut să migreze din partide datorită celebrei Ordonanțe 55/2014, iar acum riscă să se întoarcă în formațiunile politice de origine, dacă va fi adoptată legea de respingere a respectivului act normativ *Consilierii locali și județeni aflați în această situație se confruntă cu un risc și mai mare – pierderea mandatului *Însă șefii de la partidele care au avut de câștigat de pe urma respectivei Ordonanțe nu sunt atât de îngrijorați

Comisia juridică din Senat a votat, pe 10 noiembrie, trei amendamente la legea de respingere a Ordonanței de Urgență 55/2014, care a permis traseismul politic. Amendamentele prevăd că acei consilieri locali și județeni care au migrat de la un partid la altul își pierd mandatul, iar primarii revin la partidul din care au plecat. Aceste amendamente, propuse de Partidului Național Liberal (PNL), aplică, de fapt, decizia Curții Constituționale de la sfârșitul lui 2014, care a declarat Ordonanța neconstituțională și care încredința Parlamentului deciziile de aplicare a acesteia. Proiectul mai are nevoie de un vot și de la comisia de administrație, iar apoi va intra în plenul Senatului, care este camera decizională.

37 de primari nemțeni și-au schimbat partidul

37 de primari și câteva sute de consilieri locali din Neamț au profitat de Ordonanța 55/2014, care le-a dat aleșilor locali posibilitatea să migreze o singură dată de la un partid la altul, pe parcursul a 45 de zile, fără să-și piardă mandatul.

Astfel, conform unui raport al Expert Forum, județul Neamț s-a clasat primul în topul migrației politice a aleșilor care au părăsit formațiunile politice cu ajutorul cărora au câștigat mandatele în 2012.

În baza Ordonanței 55/2014, patru membri ai Partidului Democrat Liberal (PDL) s-au declarat independenți, în timp ce alți 17 au preferat să treacă la Partidul Social Democrat (PSD), iar patru la Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR). Primarul din Borlești, membru al Partidului România Mare (PRM), a trecut tot la UNPR, în timp ce PSD-ul a fost cel mai câștigat, atrăgând și 11 primari de la Partidul Național Liberal (PNL).

Consilierii PP-DD-iști, primii care au anunțat că-și schimbă partidul

Primii consilieri care au spus că renunță la formațiunea în care erau la alegerile din 2012 au fost cei din partidul lui Dan Diaconescu (PP-DD). Astfel, Monica Anton și Cătălin Misăilă, din Consiliul Local Piatra Neamț, riscă acum să-și piardă mandatul. „La aceste nume se adaugă și cel al consilierului județean Adrian Smarandei. În total, sunt aproape 70 de consilieri locali din Neamț, care au plecat din PP-DD în baza respectivei Ordonanțe. Majoritatea au migrat la UNPR“, a declarat Ciprian Șerban, liderul PP-DD-iștilor nemțeni.

Consilierul local Cătălin Misăilă, membru ALDE acum, spune că va contesta legea care cere anularea Ordonanței 55/2014, anulare care l-ar face să-și piardă mandatul de consilier local, acesta fiind ales din partea PP-DD. „Vom face contestații. Cei care au plecat au făcut-o în baza unei legi în vigoare, nu au plecat de capul lor. S-a respectat legea, așa că nu consider că este normal ca acum să vină și s-o anuleze. Chiar și așa, eu mă pregătesc de alegerile viitoare“, a declarat consilierul local Cătălin Misăilă.

Șefii partidelor câștigătoare datorită Ordonanței sunt liniștiți

Constantin Iacoban, președintele UNPR Neamț, spune că partidul pe care îl reprezintă a atras mai mult membri ai PP-DD și, dat fiind faptul că, între timp, UNPR a fuzionat prin absorbție cu PP-DD, aleșii migratori tot în familie rămân. „La noi au venit mai ales cei din PP-DD, și am și fuzionat între timp, și oameni care au candidat împreună cu noi în alianța APEL. Nu avem emoții“, a spus Constantin Iacoban, președintele progresiștilor nemțeni.

Președintele organizației PSD Neamț, Ionel Arsene, nici nu ia în calcul anularea Ordonanței 55/2014. „PSD nu pierde nici un primar și nici un consilier. Oamenii au făcut mișcarea politică în baza unei legi, pentru că trăim într-un stat de drept. Nu putem permanent să ne ferim de a mai face ceva în baza legii, doar pentru că ne gândim că, după aceea, respectiva lege va fi anulată. Și dacă se va anula Ordonanța, vom contesta acest lucru la Curtea Constituțională“, a declarat Ionel Arsene, președintele social democraților nemțeni.

Cunoscut deja pentru migrație, primarul Ion Rotaru spune că se simte bine în orice partid

Primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun, a candidat în 2012 din partea PDL, iar după aceea a trecut la UNPR. Faptul că acum s-ar putea întoarce în partidul portocaliilor, nu-l afectează în nici un fel. „În câte partide am tot fost, nu mai contează. Pe mine mă interesează să fac ceva pentru comunitate, nu să fiu într-un partid anume. Eu mă simt foarte bine în orice partid. M-am înțeles și cu cei din PDL fără nici o problemă, așa că nu am nimic împotrivă dacă mă întorc. Asta nu înseamnă că mă vor obliga în vreun fel să candidez din partea lor la următoarele alegeri. Partidul contează pentru un primar doar pentru a avea sprijin în Consiliul Local. Deși, pot spune de un caz fericit – cel în care eram primar la Piatra Neamț, iar în Consiliul Local erau oameni din toate partidele. Niciodată nu au fost probleme, pentru că toți au înțeles ce rol au și că trebuie să se agite pentru comunitate, nu pentru culoarea politică“, a spus primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun.

Printre primarii care au migrat datorită Ordonanței, dar nu mai sunt în funcții acum, se numără edilul de Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, care s-a declarat independent, și cel din Girov, Vasile Olaru, care trecuse la PSD.

Harta primăriilor din Neamț unde edilul și-a schimbat formațiunea politică, conform Raportului Expert Forum:

 

  1. Alexandru cel Bun: PDL – UNPR
  2. Bălțătești: PNL – PSD
  3. Bălțătești: PNL – PSD
  4. Borlești: PRM – UNPR
  5. Boțești: PNL – PSD
  6. Brusturi: PNL – PSD
  7. Ceahlău: PDL – independent
  8. Crăcăoani: PDL – PSD
  9. Dămuc: PDL – PSD
  10. Drăgănești: PNL – PSD
  11. Făurei: PNL – PSD
  12. Gârcina: PDL – PSD
  13. Gherăiești: PDL – PSD
  14. Girov: PDL – PSD
  15. Grințieș: PNL – PSD
  16. Grumăzești: PNL – PSD
  17. Horia: PDL – PSD
  18. Icușești: PDL – PSD
  19. Ion Creangă: PDL – PSD
  20. Negrești: PNL – PSD
  21. Pângărați: PDL – PSD
  22. Piatra Neamț: PDL – independent
  23. Pipirig: PDL – PSD
  24. Poiana Teiului: PDL – PSD
  25. Poienari: PDL – UNPR
  26. Răucești: PDL – PSD
  27. Războieni: PNL – PSD
  28. Roman: PDL – independent
  29. Roznov: PDL – PSD
  30. Ruginoasa: PDL – UNPR
  31. Sagna: PDL – PSD
  32. Stănița: PDL – PSD
  33. Ștefan cel Mare: PDL – UNPR
  34. Timișești: PDL – PSD
  35. Țibucani: PNL – PSD
  36. Urecheni: PDL – independent
  37. Valea Ursului: PDL – PSD

Andreea AMARIEI