„Anul performanței administrative“ la Primăria Piatra Neamț

* Pentru anul 2017 se va păstra același nivel pentru taxele și impozitele locale

Primarul municipiului Piatra Neamț, Dragoș Chitic, a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate pe anul 2016, motivat de faptul că, spune primarul Dragoș Chitic, „la începutul anului am venit în fața cetățenilor cu un program de guvernare locală, acum, la finalul anului vă prezint un raport de activitate“.

Dragoș Chitic a amintit despre faptul că acest an a fost unul electoral, cu alegeri locale și parlamentare, alegeri care au i-a adus primul mandat de primar ales al municipiului Piatra Neamț.

Potrivit acestui raport, la baza activității Primăriei Piatra Neamț au stat câteva principii: seriozitatea, menținerea echilibrului financiar, reducerea datoriilor, eliminarea riscurilor financiare; cheltuirea judicioasă a banilor publici, dirijarea resurselor financiare acolo unde este mai multă nevoie; transparența activității, deschiderea către cetățeni, atragerea și încurajarea investițiilor; dezvoltarea orașului, asigurarea de servicii publice de calitate.

„Dacă anul 2015 a fost anul normalității în administrație, putem afirma despre 2016 că a fost anul în care s-au făcut pași importanți spre performanță administrativă“.

În raportul său către cetățeni, primarul a comunicat două informații de la Direcția de Statistică Neamț: Piatra Neamț are cel mai mic număr de șomeri raportat la populația activă, dintre toate localitățile județului Neamț; anul acesta, a crescut cu 10% numărul de turiști care au vizitat orașul. Structurat pe capitole, raportul a debutat cu un segment pe care primarul Dragoș Chitic a marșat în toată activitatea sa: comunicarea.

„Am îmbunătățit serviciile oferite în cadrul Biroului pentru Relații cu Publicul, astfel încât fiecărui cetățean să îi fie rezolvate solicitările într-un mod simplu și rapid. Cetățenii au la dispoziție, din acest an, un punct unde își pot plăti taxele și impozitele precum și un copiator. Pentru că opiniile și propunerile cetățenilor sunt foarte importante pentru noi, am oferit în continuare pietrenilor posibilitatea de a-și exprima gradul de satisfacție prin completarea unui chestionar de opinie.

Am dezvoltat un birou de audiențe cât mai util pentru cetățeni, cu personal specializat. De serviciile biroului au beneficiat în anul 2016 aproximativ 2000 de persoane“, a precizat Dragoș Chitic.

Câteva dintre realizările din acest an

„Modernizarea și extinderea adăpostului pentru câini fără stăpân, de la 248 la 500 de capete, efectul fiind îmbunătățirea gestionării problemei câinilor comunitari și mai puține patrupede libere pe străzile orașului.

Am suplimentat numărul de personal pentru serviciul de salubritate și am introdus o echipă pentru curățenie în zilele de duminică pentru zonele publice intens circulate.

Pentru serviciul de colectare a deșeurilor de la populație s-a introdus ridicarea deșeurilor în ziua de duminică cu efecte vizibile asupra calității serviciului. Experimental, s-au realizat sisteme de securizare a shelterelor la cinci puncte de colectare din oraș.

S-a eficientizat monitorizarea și întreținerea spațiilor de joacă, astfel încât fiecare loc de joacă să fie verificat cel puțin odată pe lună și s-au realizat patru locuri de joacă noi:

Văleni (zona școlii)
Dărmănești (str. Nicolae Iorga)
Strada Fermelor (bl. B9 )
Precista (zona Laguna).

Am decolmatat și curățat toate cursurile de apă administrate de municipalitate pentru a preveni problemele în cazul precipitațiilor abundente și am intervenit eficient în cazul ploilor torențiale cu risc de inundații“, a declarat primarul, referindu-se, în special, la ploile din luna mai.

„Am dotat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din cadrul primăriei cu echipamente necesare pentru intervenție, acțiune care va continua și în anul următor, achizițiile realizându-se din taxa de protecție civilă“.

S-au acordat locuințe ANL pentru toți solicitanții eligibili, realizându-se trei sesiuni de depunere a dosarelor și repartizare a locuințelor în acest an.

„Am acordat pentru specialiștii din educație și sănătate peste 20 de locuințe ANL sau de serviciu; am sprijinit și actorii de la Teatrul Tineretului cu locuințe de serviciu“, a spus primarul.

S-au asfaltat și modernizat 24 de străzi pietruite din oraș, însumând 6 km.

Din totalul de 160 km de străzi, dacă la începutul anului erau 23,6 de km neasfaltați, acum, la sfârșitul anului, mai sunt doar 17,6 km. „Menținând ritmul de cel puțin 6 km de străzi asfaltate în fiecare an vom atinge obiectivul propus pentru anul 2020 – un oraș cu toate străzile asfaltate“, a precizat Dragoș Chitic.

S-au montat 200 de bănci noi, 500 coșuri de gunoi și 2.400 metri liniari de gărduț metalic de protecție pentru spațiile verzi din jurul blocurilor.

S-au realizat modernizări și reparații de alei pietonale, noi locuri de parcare și 2.8 km rețea de canalizare pluvială.

S-a reabilitat fântâna arteziană de la Muzeul de Istorie, astfel, toate cele șapte fântâni arteziene din oraș au fost funcționale în acest an.

S-a reabilitat hala din cartierul Speranța unde se vor depozita și distribui ajutoarele alimentare de la Uniunea Europeană.

A fost aprobat un nou program de transport public local, ce a intrat în vigoare începând cu 6 septembrie 2016.

Traseele au fost adaptate cerințelor și nevoilor cetățenilor și au fost introduse mai multe mijloace de transport noi.

Ordinea si liniștea publică

S-a suplimentat numărul polițiștilor locali prezenți în patrule stradale; au fost montate camere de supraveghere video în cartierul Văleni și s-a încheiat un protocol de colaborare cu  Poliția Municipiului Piatra Neamț și Inspectoratul de Jandarmi.

Învățământ

A fost pregătit un proiect european complex care își propune modernizarea, dotarea si extinderea pentru cea mai mare parte a unităților educaționale din oraș.

Sport

„Începând cu luna iunie am preluat stadionul Ceahlăul, am sprijinit înființarea unei echipe de fotbal locale, CSM CEAHLAUL Piatra Neamț, care s-a înscris în campionat și a obținut 10 victorii din 10 meciuri oficiale, terminând turul campionatului pe locul 1. Am permis accesul cluburilor sportive gratuit la stadion și accesul publicului larg gratuit pentru pista de atletism în baza unui program“, a precizat primarul municipiului.

Atragerea fondurilor europene reprezintă o soluție pentru dezvoltarea orașului în perioada următoare. „Este pregătit un portofoliu de proiecte prin care vom realiza în orașul nostru investiții de peste 100 milioane euro din fondurile comunitare“.

„Pentru încurajarea mediului de afaceri am păstrat nemajorate taxele și impozitele locale. Am stimulat investițiile, am încurajat investitorii și le-am oferit sprijin. În acest an s-au realizat câteva investiții importante în oraș, care au creat peste o mie de locuri de muncă. Noua investiție, mall-ul din Precista, va aduce la bugetul local 300.000 de euro anual“.

În 2016 a existat un calendar atractiv de evenimente care a debutat în luna aprilie cu Festivalul Curții Domnești. În mai, Festivalul Dacic Petrodava, luna iunie – Zilele Orașului, în iulie – Festivalul Internațional Vacanțe Muzicale, iar august – Festivalul Internațional de Folclor „Ceahlău“, activități pe care Primăria Piatra Neamț le-a susținut.

„Mulțumesc pietrenilor pentru implicare și susținere, mulțumesc de asemenea, consilierilor locali care au susținut proiectele propuse, societăților Consiliului Local, partenerilor și colaboratorilor! Doar în echipă putem fi eficienți, putem realiza performanța administrativă așteptată de cetățeni. Cred în potențialul orașului nostru, cred că putem genera mai multă dezvoltare în Piatra Neamț și cred în capacitatea pietrenilor de a funcționa și mai bine ca o comunitate locală închegată, puternică“, a încheiat Dragoș Chitic. (M.O.T.)