Anul Dumitru Bezem în cultura nemțeană: 70 de minuni în culori, expuse în sala Victor Brauner

„Fiecare lucrare a lui Dumitru Bezem este o poveste, un poem, o baladă“, a spus ieri, la vernisajul expoziției Dumitru Bezem, scriitorul și directorul Bibliotecii Județene Neamț, Adrian Alui Gheorghe.

În sala „Victor Brauner“ a Bibliotecii Județene Neamț, familia Elena și Vasile Pleșca au expus 70 din cele 300 de lucrări pe care le deține de la artistul care a făcut din culoare, bucurie: „Dumitru Bezem este un maestru al cromaticii“, a spus criticul Emil Nicolae, exemplificând: „Apropos de performanța cromatică, lui îi iese foarte bine albul pe alb, deși se spune că albul n-ar fi o culoare…“

Anul acesta, pictorul împlinește o vârstă rotundă, „o vârstă“, ca să respectăm precizarea făcută de el însuși. Peste 50 de ani de pictură și poate mai puțini de apreciere – „timp de 20 de ani nu am încăput la Piatra Neamț“, spune profesorul Bezem – au făcut din Mitică Bezem un pictor al luminii: „Este o sărbătoare. Mă gândeam cum se simte un pictor la o retrospectivă pe care i-o propune altcineva, că vede cum opera sa este privită, în postumitate, zic postumitate, evident, între ghilimele. Este prima manifestare dintr-un an Dumitru Bezem. Undeva, în toamnă, vom realiza un eveniment mai amplu“, a precizat Adrian Alui Gheorghe.

Familia Pleșca a colecționat 300 de tablouri cu semnătura curgătoare a lui Bezem. Doar 70 au fost expuse și, spune Elena Pleșca, „expoziția a avut în vedere faptul că este începutul anului, că sunt zilele Eminescu și că am putea face legătura din creația unor autori din anumite domenii. De exemplu, tablourile pot fi interpretate și din punct de vedere al scriitorului care se adapă din același Sine universal“.

Pictorul – atât de apreciat –, care, și ca om, reușește să lege puternice relații de prietenie, a preferat să vorbească mai puțin despre opera sa, pe care o consideră incompletă – „dacă ar fi completă, dacă ne-ar reuși din prima, pentru ce am mai continua?“ – a spus el, a preferat, deloc nostalgic, ci, mai degrabă, aplicat, să vorbească despre contextul în care artistul nemțean, român, își lasă pe pânză „clipa sa de creație“. Nu e un context favorabil și l-a deosebit de perioada de până în 1990, și în mod pozitiv și negativ. Pozitiv, pentru că existau susțineri financiare care astăzi îți limitează și accesul la un tub de culoare de calitate; negativ, pentru că s-au păstrat discursul și tema găunoasă și doctrinară a tuturor celor care au venit, în ultimii 27 de ani, la putere: „Când eram profesor (…) și veneau ședințele, o luam la fugă prin păpușoi, numai să nu mai aud aceleași orori. Azi, le aud la fel“. În prezența colegilor săi pictori, prietenul Mitică a avut un sentiment „de jenă“, a spus el, mulțumind acelora care l-au ajutat să fie astăzi, aici.

Cele 70 de lucrări luminoase și optimiste ale artistului Dumitru Bezem pot fi văzute în sala Victor Brauner a Bibliotecii Neamț. Și merită să fie văzute. „Mitică Bezem are un mare merit: acela de a fi egal cu el însuși“, a spus Adrian Alui Gheorghe.

Mariana OLTEAN TUDOSE